Hlavní obsah

Nad Evropou o víkendu „exploduje vodní bomba“

Prudké bouřky, kroupy a přívaly vody čekají o víkendu Německo a část střední Evropy. Na mnoha místech budou hrozit záplavy, varují němečtí meteorologové. Intenzitu srážek přirovnávají k „explozi vodní bomby“.

Foto: Windy

Předpověď předpokládaných bouřek v sobotu 13. června v 17 hod.

Článek

Víkend odstartuje letními teplotami, které překročí třicítku. Do střední Evropy bude během víkendu proudit teplý a vlhký vzduch od východu, a to kolem tlakové níže, která má svůj střed nad jihovýchodní Evropou.

Ve vlhkém a tropickém vzduchu se budou tvořit ve střední Evropě místy velmi silné bouřky. Doprovázet je bude krupobití, silný vítr a přívalový déšť.

„Lokální srážkové úhrny mohou být kolem 50 mm během tří hodin. Během víkendu tak může místy spadnout kolem 70 mm, což je červnový normál,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Nejvydatnější srážky přináší bouřky, které stojí téměř bez pohybu na místě. „Právě tato situace není vyloučená v Česku, Německu, Polsku, Slovensku ani v Rakousku,“ dodala Honsová.

Silné bouřky budou střední Evropu provázet po celý víkend. V pátek se silné bouřky budou vyskytovat zejména ve východní Evropě – v Rumunsku, Maďarsku, Srbsku a na východě Polska. Ve střední Evropě bude nejhorší situace o víkendu.

Při vydatných srážkách hrozí krátkodobé rozvodnění menších toků, tzv. bleskové povodně. V historických záznamech měly katastrofální dopady přívalové povodně na našem území v letech 1043, 1094, 1122, 1127, 1401 a 1672. V Praze nastaly přívalové povodně na Vltavě v letech 1141, 1250, 1433 a 1563.

O víkendu bude horko a dusno jako v prádelně

Počasí

„V roce 1872 spadlo na Berounce při přívalových povodních 200 mm za hodinu. V posledních letech jsme extrémní srážky při bleskových povodních zaznamenali 31. května 2016, kdy ve městě Albrechtice v okrese Bruntál spadlo celkem 145 mm, z toho 120 mm za hodinu. V roce 2009 byly nejvyšší srážkové úhrny naměřeny na Novojičínsku v Bělotíně 24. června, tehdy spadlo 124 mm během tří hodin,“ uvedla Honsová.

Reklama

Výběr článků

Načítám