Hlavní obsah

Hrozí ledovka, varovali meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na pozoru před ledovkou by se měli mít od nedělního podvečera do pondělního rána řidiči i chodci na většině území Čech a části jižní Moravy. Výstrahu vydal v neděli před polednem Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s tím, že největší riziko ledovky je v severních a severovýchodních Čechách.

ŽIVĚ: Aktuální záběry z panoramatických kamer 12.12.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Varování před ledovkou platí od nedělních 17:00 do pondělních 10:00. Platí pro celé Čechy s výjimkou nížin v západních a středních Čechách. Na jižní Moravě se týká pouze okresů sousedících s Vysočinou a Pardubickým krajem.

Meteorologové očekávají, že se v neděli v Čechách od západu místy vyskytne slabé sněžení přecházející do deště. Ten na podchlazeném povrchu bude namrzat a tvořit ledovku. „Na většinu území Moravy a Slezska oteplení zatím nedorazí, a pokud se tam objeví srážky, měly by být spíše sněhové,“ uvádí ČHMÚ.

Předpověď počasí na Windy.com

Vznik ledovky s sebou přináší riziko uklouznutí. Starší nebo méně mobilní lidé by proto měli omezit vycházení ven, doporučují meteorologové. Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Počítat s prodloužením doby jízdy.

Meteorologové také varovali, že se v neděli mohou tvořit ojediněle mrznoucí mlhy. Zejména na jihozápadě má být zataženo, ojediněle může sněžit. Postupně od západu bude přibývat frontální oblačnosti. Nejvyšší teploty se odpoledne a večer budou pohybovat mezi -2 až +3 °C, v 1000 m na horách kolem -1 °C, v Beskydech -4 °C.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Obezřetní by měli být chodci i řidiči.

Reklama

Výběr článků

Načítám