Hlavní obsah

Hrozí extrémní srážky. Meteorologové vydali nejvyšší stupeň výstrahy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal nejvyšší možný stupeň výstrahy před extrémními srážkami, které zasáhnou severní a severovýchodní oblasti republiky. Může při nich během 24 hodin napršet přes 80 a ojediněle i přes 100 milimetrů srážek.

Přechod srážek přes ČR od 10:00 do 14:45Video: ČHMÚ

 
Článek

„Ve čtvrtek odpoledne a večer se v severovýchodní polovině území vyskytnou místy bouřky s přívalovými srážkami, které mohou způsobit i přívalovou povodeň. Později večer a v noci na pátek budou přecházet do deště. Déšť bude v pátek večer postupně s výjimkou severovýchodu slábnout,” konstatoval ČHMÚ.

Extrémně vydatný déšť podle meteorologů zasáhne Královéhradecký, Pardubický, Moravskoslezský a části Zlínského a Olomouckého kraje. Během šesti hodin mohou srážkové úhrny překročit 50 milimetrů.

V Praze, Středočeském, Libereckém, Jihomoravském, Olomouckém kraji a rovněž na Vysočině platí nižší stupeň výstrahy. Srážkové úhrny během 24 hodin tam mohou přesáhnout 60 milimetrů.

V Ústeckém kraji, na většině Jihomoravského a částech Středočeského kraje platí výstraha před vydatným deštěm.

Varování platí až do pátečních 18 hodin.

Foto: Windy

Snímek bouřek a srážek ve čtvrtek 18. června v 16 hod.

Řeky mohou vystoupat až na třetí stupeň

V souvislosti s dešti hrozí v částech Vysočiny, Středočeského, Královéhradeckého, Pardubického, Jihočeského, Olomouckého a Moravskoslezského kraje vzestupy hladin až na druhý stupeň povodňové aktivity.

Foto: Novinky

Mapa meteorologických výstrah

Ve východní polovině Čech a na celém zbývajícím území Moravy a Slezska mohou vzhledem k nasycení povodí z předchozích srážek stoupat řeky k prvnímu stupni povodňové aktivity.

Pustou Rybnou vyplavila blesková povodeň

Domácí

„V povodí Dyje, na tocích odvodňujících Jeseníky, Orlické hory a na přítocích středního Labe nelze vyloučit i přechodné překročení třetího stupně povodňové aktivity,” upřesnili meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám