Hlavní obsah

Pustou Rybnou vyplavila blesková povodeň

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pustá Rybná

Silná sobotní bouřka vyplavila obec Pustá Rybná na Svitavsku. Voda z místního potoka Hlučál a jeho přítoků tu zatopila deset domů a zničila cesty uvnitř obce, škody jdou do milionů. Vydatné deště hrozí i v neděli.

Foto: kraje Pardubického HZS, ČTK

Lokální povodně v Pusté Rybné na Svitavsku

Článek

„Byla to opravdu blesková povodeň. Za necelé dvě hodiny napršelo více než 100 milimetrů srážek. Kdo mohl, pomáhal zachránit, co se dalo. I když v některých případech už se nedalo,“ řekla starostka obce Helena Pazderová (bezp., zvolena na kandidátce Sdružení nezávislých kandidátů)

Vylití potoka podle ní odnesly především domy stojící v okolí návsi, kde se potok a jeho přítoky slévají. „A protože jsme v kopcích, voda byla hodně rychlá a pobrala cesty. Jsou v nich metrové strouhy. Jsme zavaleni kamením, asfaltem a obrovskými kameny z cest,“ řekla starostka agentuře ČTK.

Podobně postižené, i když ne v takovém množství, byly i další obce na Svitavsku.

Bouřky a lijáky udeřily. Na Žďársku vyplavily i zahradu Sáblíkové

Počasí

Místní hasiči se od sobotního večera věnovali převážně čerpání vody, na Pardubicku a Chrudimsku zase výrazně převažovaly zásahy u spadlých stromů.

V Libereckém kraji způsobily přívalové deště potíže nejprve na Liberecku a Jablonecku, během sobotního podvečera se pak bouřka přesunula na Českolipsko.

Voda vytopila několik domů v Novém Boru a a ve Sloupu v Čechách hořela rekreační chata po zásahu bleskem. „Škoda po požáru naštěstí není velká, odhaduje se na 100 tisíc korun, velkou část se podařilo uchránit,“ řekl mluvčí hasičů Jan Přerovský.

V době mše spadl na kostel strom

Ve Skalici u České Lípy zase v sobotu vpodvečer spadl vzrostlý smrk na zdejší kostel sv. Anny, a to v době, kdy tu právě probíhala mše.

„Z kostela jsme evakuovali 12 lidí,“ řekl mluvčí hasičů. Podle skalického starosty Jiřího Löffelmanna (SLK) popadalo stromů v obci víc. „Žádnou další větší škodu už ale nezpůsobily. Kromě kostela nejvíce utrpěly nezpevněné cesty,“ řekl Právu Löffelmann.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám