Hlavní obsah

Evropu potrápí bouře i úmorná vedra. Česko dostane z obojího

Evropu v následujících dnech potrápí rozmary počasí. Německá meteorologická služba varovala před supercelami a tornádem, ve Španělsku, sužovaném úmorným vedrem, zase čekají teploty, které by se mohly blížit 50 stupňům. Česko dostane od obojího, zažije především obrovské teplotní rozdíly mezi západem a východem země, ve čtvrtek by se měly dostavit silné bouřky.

Foto: Windy

Předpověď bouřek na čtvrtek v 16:00

Článek

V Evropě je vedrem v tuto chvíli nejhůře postižený jih Španělska a Portugalsko, kde na mnoha místech teplota stoupá přes 45 stupňů Celsia. Meteorologové předpokládají, že by mohl padnout evropský teplotní rekord z roku 1977, kdy bylo v Řecku naměřeno 48 stupňů.

S nezvykle vysokými teplotami se potýká také sever Evropy či Rusko.

Norský meteorologický institut oznámil na Twitteru, že v úterý bylo naměřeno v obci Porsanger v nejsevernější norské provincii Troms a Finnmark 34,3 stupně. Na mnoha místech hrozí proto lesní požáry. Vlnu veder registrují v devíti z jedenácti norských provincií.

Nezvyklá vedra hlásí také Finsko a Švédsko. Podle finského meteorologického institutu bylo v provincii Laponsko naměřeno 33,5 stupně Celsia, což byla nejvyšší naměřená teplota v této oblasti za více než 100 let.

Vedra se očekávají v následujících dnech také v České republice, ovšem pouze v jeho východní části.

„V Česku ovlivňuje počasí frontální rozhraní, které Česko teplotně velmi výrazně rozděluje,“ sdělila Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová. Například v Ústí nad Labem bylo ve středu ráno 14 stupňů, naproti tomu v Holešově 24 stupňů. A podobně tomu bude i v následujících dnech.

Z bouře Elsy se stal hurikán. Blíží se k Floridě

Zahraniční

Předpověď Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) uvádí nejvyšší středeční teploty v Čechách v rozmezí 20 až 26 stupňů, na Moravě a ve Slezsku ovšem bude 27 až 33, ve čtvrtek pak může být od 21 stupňů na západě po 37 stupňů na jihovýchodě.

Vlnu veder budou provázet také velmi silné bouřky, německá meteorologická služba (DWD) varuje dokonce před supercelami s tornádem. Ty budou ohrožovat v nejbližších dnech především sever Německa, oblast kolem Hamburku a pak na jihu spolkovou zemi Bavorsko.

Na Moravu dorazí tropy. Hrozí požáry, varují meteorologové

Domácí

„Česko zasáhnou velmi silné bouřky ve čtvrtek večer, v noci na pátek a bouřit by mělo i během pátku. Čeká se, že naprší až 50 mm na metr čtvereční, poryvy větru by v nárazech mohly dosáhnout rychlosti až 90 km/h, na některých místech budou padat kroupy,“ uvedla Dagmar Honsová.

ČHMÚ aktuálně varuje před vysokým i teplotami na východě republiky. Výstraha platí pro středeční odpoledne a večer. Ohledně bouřek vydal ústav zatím předběžné varování, očekává se, že výstrahu se zpřesněnými údaji vydá později.

Reklama

Výběr článků

Načítám