Hlavní obsah

Z bouře Elsy se stal hurikán. Blíží se k Floridě

Tropická bouře Elsa přechodně zesílila na hurikán prvního stupně na pětibodové škále a směřuje k pobřeží Floridy, kde by měla být v nejbližších hodinách. S odkazem na americké Národní středisko pro hurikány (NHC) o tom ve středu ráno informovaly tiskové agentury.

Foto: Nws Key West, Reuters

Florida očekává úder hurikánu Elsa

Článek

Kolem páté hodiny SELČ se bouře nacházela asi 105 kilometrů na jihozápad od floridského města Tampa a pohybovala se směrem na sever rychlostí 22 kilometrů v hodině.

Živel zároveň provázel vítr o rychlosti až 120 kilometrů v hodině. Varování platí asi pro 300 kilometrů dlouhý úsek pobřeží od Tampy na sever.

Tornádo bylo kategorie F4, uvedli meteorologové. Postupovalo 26 kilometrů

Domácí

„Předpokládá se, že Elsa dorazí k severnímu pobřeží Floridy podél zálivu do pozdního středečního rána a pak se ve čtvrtek přesune přes jihovýchodní USA,” uvádí NHC.

Státy Georgia a Jižní Karolína by Elsa měla zasáhnout ve středu večer a ve čtvrtek.

V noci na středu místního času hrozila v částech západní a centrální Floridy tornáda, dnes varování podle agentury Reuters nadále platí pro severní Floridu, jihovýchodní Georgii a východ Jižní Karolíny.

Tropická bouře Elsa udeřila na Kubu, žene se dál na Floridu

Amerika

Silný vítr a vydatné lijáky Elsa v úterý přinesla na ostrovy Key West, kde zaplavila ulice. Jako hurikán byla klasifikovaná i na konci minulého týdne, pak ale zeslábla na tropickou bouři.

Nejdříve se prohnala přes Barbados, Svatou Lucii a Dominikánskou republiku a další karibské ostrovy, přičemž způsobila nejméně tři úmrtí.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Bouře Elsa na satelitním snímku

Na Kubě před jejím příchodem evakuovali asi 180 tisíc obyvatel, nakonec však Elsa Kubu velkých záplav ušetřila, a naopak v částech země pomohla naplnit vodní nádrže.

Podle předběžných odhadů způsobila Elsa na Svaté Lucii škody až 12 milionů dolarů (téměř 260 milionů Kč) a 5,3 milionu USD (skoro 115 milionů Kč) na Jamajce.

Reklama

Výběr článků

Načítám