Hlavní obsah

Do Česka se valí další bouřky s kroupami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek by měly do České republiky dorazit další silné bouřky doprovázené nárazy větru o rychlosti až 70 km/h a kroupami, varoval ve středu Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha se týká zejména východní části republiky a jižních Čech. Na západě zase hrozí požáry.

Foto: windy.com

Předpověď postupu bouřek ve čtvrtek na Windy.com

Článek

Výstraha před silnými bouřkami platí od čtvrtečního poledne do devíti večer pro Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký kraj a Vysočinu. Pro Moravu a Slezsko pak od 15 do 21 hodin.

Bouřky mohou doprovázet nárazy větru kolem 20 m/s (70 km/h), kroupy a přívalové srážky, během kterých může spadnout až 30 mm vody. Meteorologové dále varovali před možností rozvodnění potoků a říček a zatopením podjezdů, podchodů či sklepů.

Přišlo znenadání, během sekund brutální vítr, popsali očití svědci tornádo v Lanžhotě

Domácí

„Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu kvůli padajícím a poletujícím předmětům,“ doplnili s tím, že by řidiči při řízení v bouřce měli snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

ČHMÚ zároveň varuje před zvýšeným rizikem požárů v západní části ČR. Výstraha platí od čtvrtečních 10 hodin do odvolání.

Meteorologové v této souvislosti upozornili na očekávané vysoké teploty o víkendu, kdy odpoledne bude až 31 stupňů Celsia.

Reklama

Výběr článků

Načítám