Hlavní obsah

Česko se probudilo do mrazivého rána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na některých místech Česka se v pátek ráno objevily přízemní mrazíky. Meteorologové na šumavském Březníku naměřili minus 6,9 stupně Celsia, v Doksanech na Litoměřicku minus 4,5 stupně, v Plzni-Bolevci minus 4 a v Prostějově minus 3.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 1.10.2021Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

Teploty v pátek ráno klesaly poměrně nízko díky kombinaci jasné noční oblohy a zeslábnutí větru. Nejnižší teploty meteorologové zaznamenali na Šumavě.

„Na začátek října se však nejedná o nijak mimořádné hodnoty. V tuto dobu bývají mrazy na Šumavě celkem časté," uvedla Eva Plášilová s českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V nižších polohách se v pátek ráno teploty na jihu Čech pohybovaly většinou kolem nula stupňů Celsia.

V dalších oblastech Česka bylo ve dvou metrech nad zemí, kde se teplota standardně měří, většinou mezi pěti a jedním stupněm nad bodem mrazu. Ojediněle ale i teploty ve dvou metrech klesly pod nulu. Stalo se tak například v Lanškrouně na Orlickoústecku, Hanušovicích na Šumpersku nebo v Plzni-Bolevci.

Přes studené ráno v pátek Česko čeká teplý den. Odpolední maxima meteorologové odhadují na 16 až 20 stupňů. „Vzhledem k tomu, že k nám začne proudit od jihu teplý vzduch, tak další noci již tak chladné nebudou a i přes den budou maxima kolem 20 stupňů Celsia," uvádí ČHMÚ.

O přízemním mrazu se mluví v případě, že pět centimetrů nad zemí se noční teplota dostane pod nulu, zatímco dva metry nad povrchem zůstává nad nulou.

„Protože k nočnímu ochlazování přízemních vrstev ovzduší dochází od povrchu směrem nahoru, tak jsou, až na výjimky, minimální teploty v pěti centimetrech vždy nižší než teploty ve výšce dvou metrů. Tento rozdíl je obvykle dva až tři stupně, ale v extrémních případech může přesáhnout i deset stupňů," uvedli meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám