Hlavní obsah

Čekejme sněžení, ledové dny a objeví se i zimní bouřky

Citelné ochlazení, velké teplotní rozdíly mezi západní a východní částí republiky a k tomu vydatné srážky. Takové počasí nás čeká o nadcházejícím víkendu. Na horách by mělo během čtvrtka napadnout až 20 centimetrů sněhu a místy se mohou vyskytnout i zimní bouřky, řekla Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Klidné počasí v Česku nevydrželo dlouho. Po nočním přechodu studené fronty bude ve čtvrtek zesilovat studené severozápadní až severní proudění, které přinese propad teplot. Páteční odpolední teploty budou na většině území zůstávat pod bodem mrazu,“ popsala Honsová. O víkendu budou převládat značné teplotní rozdíly mezi východní a západní části Česka.

„Ledové dny, kdy bude panovat celodenní mráz, budou o víkendu na severovýchodě území. V Čechách půjdou teploty až na 4 °C a v nížinách bude pršet nebo padat déšť se sněhem, jinak bude sněžit,“ popsala Honsová. Frontální rozhraní bude z našeho území postupovat až příští týden k východu.

Ve čtvrtek bude převládat proměnlivá oblačnost s četnými sněhovými přeháňkami, které budou výrazně snižovat dohlednost. I v nižších polohách se bude tvořit sněhová pokrývka. Na horách napadne od 10 do 20 cm sněhu. V kombinaci s čerstvým západním větrem se budou od středních poloh tvořit sněhové jazyky, na horách závěje. Ojediněle se mohou vyskytnout i zimní bouřky. Odpolední teploty se budou pohybovat mezi –1 a 3 °C, ale naši pocitovou teplotu bude snižovat vítr.

Další propad teplot vzduchu přinese pátek. V ranních minimech budou teploty klesat na –3 až –7 °C, při malé oblačnosti na –10 °C. Denní teploty vystoupí na –3 až 1 °C. Zejména na horách se budou tvořit sněhové jazyky. Jinak bude proměnlivá, převážně velká oblačnost, občas sněžení nebo sněhové přeháňky.

V sobotu bude panovat velká oblačnost. V západní polovině území meteorologové očekávají sněhové přeháňky nebo sněžení, v nížinách déšť se sněhem nebo déšť. Na východě území bude přechodně až polojasno. Ranní teploty budou klesat na –3 až –7 °C, při malé oblačnosti klesnou na –10 °C, na západě území bude kolem 0 °C. Denní teploty vystoupí na západě území na 0 až 4 °C, na zbytku území na –3 až 0 °C.

Charakter počasí se nezmění ani v neděli, kdy bude panovat velká oblačnost s občasnými přeháňkami. V Čechách od 500 m bude sněžit, na Moravě a ve Slezsku bude sněžit také v nížinách. Ranní teploty budou klesat na 2 až –2 °C, na Moravě a ve Slezsku na –3 až –7 °C. Denní teploty vystoupí na 0 až 4 °C, na Moravě a ve Slezsku na –3 až 0 °C.

Velká oblačnost, sněžení a mrazivé počasí budou pokračovat i v pracovních dnech následujícího týdne. V pondělí, úterý i středu bude oblačno až zataženo. V Čechách od poloh 500 m by mělo sněžit, na Moravě a ve Slezsku sněžení i v nížinách. Ranní teploty budou klesat na 2 až –2 °C, na Moravě a ve Slezsku na –3 až –7 °C. Denní teploty vystoupí na 0 až 4 °C, na Moravě a ve Slezsku –3 až 0 °C.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ilustrační foto

Reklama

Výběr článků

Načítám