Hlavní obsah

Bouřky v Česku provázel efekt luku

Bouřky, která přes Česko přecházely v noci na sobotu, provázel zejména na západě Čech velmi silný vítr. Během večera přešel většinu našeho území bouřkový konvektivní systém – tzv. bow echo, od anglického slova luk. Předběžné údaje zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku.

Postup bouřkové fronty v noci na sobotuVideo: ČHMÚ

 
Článek

Bouřky zasáhly Česko v pátek večer a v noci na sobotu. Na čele pomyslného prohnutého luku se vyskytly zejména na západě Čech velmi silné, lokálně až extrémní nárazy větru.

Maximální změřený náraz byl zaznamenán na stanici Plzeň-Mikulka, a to 34,6 m/s (125 km/h). „Podle miskového anemometru stanice to bylo dokonce přes 130 km/h,“ uvádí ČHMÚ

Poryvy větru o rychlosti vyšší než 100 kilometrů za hodinu ale zaznamenaly i některé stanice více na východ. Například v Neumětelech na Berounsku foukalo rychlostí až 111 kilometrů v hodině.

V Německu bouřka zabíjela. Meteorologové potvrdili tři tornáda

Evropa

Meteorologové nevylučují, že lokálně mohly mít poryvy ještě vyšší rychlost, než naměřili v Plzni. Nasvědčuje tomu fakt, že radary zaznamenaly výskyt takzvaných downburstů, tedy silných propadů studeného vzduchu směrem k povrchu.

Bylo to derecho?

„Další zhodnocení nám také potvrdí, či vyloučí, zda se včera (v pátek) večer jednalo o tzv. derecho,“ uvádí ČHMÚ. Pojmem derecho se označuje větrná bouře působící škody na rozsáhlém území a rychle postupující v pásu o délce alespoň 400 kilometrů. Kromě silného větru a deště byly bouřky na některých místech provázené i kroupami.

Bouřka poškodila i pražské stanové městečko pro Ukrajince v pražské Troji

Domácí

Na Karlovarsku měly podle předběžného hodnocení meteorologů zřejmě průměr i kolem dvou centimetrů. „Nemůžeme ale právě tam vyloučit lokálně i přítomnost větších krup,“ uvedli na Facebooku. Varování meteorologů před silnými bouřkami platilo v Česku od pátečního odpoledne do dnešního rána.

Reklama

Výběr článků

Načítám