Hlavní obsah

Extrémní srážky se přesunuly na východ, pršet tam bude dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu večer znovu aktualizoval výstrahu o varování na extrémní srážky v Orlických horách. Během dvou hodin tam napršelo přes 60 milimetrů. Podobné varování platilo odpoledne v Praze, kde meteorologové zaznamenali srážky přes 50 milimetrů.

Sobotní přechod srážekVideo: ČHMÚ

 
Článek

Na Plzeňsku a Rokycansku platí stav povodňového ohrožení. Na Klabavě očekávají překročení třetího stupně povodňové aktivity (SPA). V platnosti je i výstraha  před bouřemi, platí do noci na neděli. Na východě mohou být bouřky velmi silné, s přívalovým deštěm a kroupami.

„V důsledku pokračujících vydatných srážek v povodí Klabavy a předchozího nasycení bude na Klabavě v profilu Hrádek v blízké době překročen 3. SPA,“ upozornil v sobotu odpoledne Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Jelikož srážky budou pokračovat, měla by hladina řeky dále kolísat kolem úrovně 3. SPA. „Na dolním úseku bude vlivem dotoku hladina dále stoupat,“ očekávají meteorologové.

Foto: Windy

Srážky v sobotu večer

Voda by mohla zatopit níže položená místa, jako jsou sklepy či podjezdy. Podmáčené břehy mohou vést k pádům stromů.

Hladina Botiče v Praze zamířila vzhůru

Později odpoledne meteorologové přidali varování před vzestupy hladin i pro Prahu a okolí. Menší toky kvůli dlouhotrvajícím vydatným srážkám stoupaly na stupně povodňové aktivity.  Na druhý stupeň se dostal Botič v Nuslích.

Rozvodněný BotičVideo: Novinky

Vydatné deště doplňují na části území bouřky. „Dnešní bouřkový scénář je podobný tomu pátečnímu – jen na východě území. Supercely nečekáme, spíše intenzivní kombinaci deště s bouřkami,“ uvedl odpoledne ČHMÚ.

Zatopené náměstí v Milevsku v noci na sobotuVideo: Aktu.cz

Výstraha před bouřkami platí pro moravské kraje a také pro části Vysočiny a Pardubického a Královéhradeckého kraje. V západní části tohoto území má výstraha nižší stupeň nebezpečí, na východě mají být bouřky silnější, výstraha má vysoký stupeň nebezpečí.

Mirošov zaplavila voda z polí

Domácí

Bouřky se budou vyskytovat od sobotního odpoledne do noci na neděli. „V opakovaných bouřkách by mohlo ojediněle spadnou až 70 mm srážek,“ uvedl ČHMÚ. Hrozí zatopení sklepů a podjezdů. Vítr může lámat a vyvracet stromy.

Až do pondělního dopoledne pak na východě republiky platí další výstraha před deštěm. Za 24 hodin by mohlo napršet až 50 mm srážek. Mohou se rozvodnit koryta menších toků.

Reklama

Výběr článků

Načítám