Hlavní obsah

Bouřková sezona v Česku startuje. Vítr ve Zlíně poničil „koronavirový” stan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Do Česka dorazily bouřky, s nimiž přichází také citelné ochlazení. Zatímco v Ostravě měli ve 14 hodin odpoledne ještě 21 stupňů, v Liberci tou dobou bylo jen 5 stupňů Celsia. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu. Následky počasí zaměstnávají hasiče.

Přechod srážek nad ČR 13. dubna 2020 (od 11 hodin do 15:15)Video: chmi.cz

 
Článek

U heliportu v areálu zlínské krajské nemocnice vítr v pondělí poničil stan odběrového místa, kam přijíždějí lidé s podezřením na onemocnění covid-19. Profesionální hasiči z centrální požární stanice Zlín postavili nový stav a provedli kontrolu dalších stanů odběrných míst, sdělil mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant řekl, že provoz odběrového místa u zlínské nemocnice omezen nebyl. Od pátku do neděle tam bylo provedeno 258 odběrů.

Foto: HZS Zlínského kraje

Poničený stan u zlínské nemocnice

Hasiči také v Otrokovicích na Zlínsku museli provizorně zakrýt opravovanou střechu jednoho domu plachtou, protože zatékala voda do bytů. V Hulíně na Kroměřížsku zase provizorně opravovali šikmou střechu kvůli uvolnění střešních tašek.

Do Česka přijdou bouřky doprovázené kroupami

Počasí

„Velikonoce 2020 zahajují bouřkovou sezonu. Před výraznou studenou frontou se na našem území během pondělního odpoledne objevují četné bleskové výboje, které doprovází zesílení větru až na rychlost 75 km/h v Českých Budějovicích a na Vysočině až na 85 km/h,“ uvedla Honsová.

Český hydrometeorologický ústav vydal na pondělí výstrahu před silnými bouřkami, které kromě silného větru mohou doprovázet také kroupy.

Po přechodu studené fronty do Česka pronikne studený vzduch od severu, který výrazně srazí dosavadní nadprůměrné teploty. Znát to bylo už v pondělí odpoledne.

„Od severozápadu se výrazně ochlazuje – ve 14 hod bylo v Liberci pouhých 5,3 stupně Celsia, ve stejnou dobu v Ostravě-Mošnově ještě 21 stupňů,“ dodala Honsová s tím, že odpolední srážky budou od poloh nad 500 metrů sněhové.

Také kvůli chladu vydal ČHMÚ výstrahu. Mrazy v úterý a ve středu mohou poškodit vegetaci, zeleninu, rozkvetlé stromy nebo například vinnou révu.

Meteorologové varují před mrazem

Počasí

Reklama

Výběr článků

Načítám