Hlavní obsah

Česko čekají horké letní dny i déšť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po následující čtyři týdny se v Česku udrží letní počasí, teploty budou průměrné. Výjimkou bude příští týden, který bude teplotně výrazně nadprůměrný: až pět stupňů nad normálem a bude i více pršet. Jinak bude následující měsíc srážkově průměrný, uvedl v sobotu Český hydrometeorologický ústav.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Meteorologové předpokládají, že období od 10. června do 7. července 2019 bude teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. Teploty výrazněji porostou zejména v týdnu od 10. června. To by týdenní průměr měl být až kolem pěti stupňů nad normálem, teploty se přes den dostanou i k tropické třicítce. Noční minima se budou pohybovat kolem 16 stupňů.

V dalších týdnech přijde mírné ochlazení, ale týdenní průměry by se neměly odlišovat od obvyklých hodnot pro danou roční dobu. Noční minima se budou pohybovat kolem 14 stupňů, přes den teploměry ukážou pravděpodobně kolem 25 stupňů.

Množství srážek, které v následujících čtyřech týdnech spadnou, bude podle odhadů meteorologů průměrné. Nejvíce by mělo napršet v příštím týdnu, pak by mělo srážek ubývat. V posledním červnovém týdnu předpokládají meteorologové méně srážek, než je dlouhodobý průměr pro toto období. Stejně tak by nemělo více pršet v prvním prázdninovém týdnu.

Měsíční výhled ČHMÚ vyjadřuje předpokládaný celkový charakter předpovědních období z hlediska průměrných teplot a úhrnů srážek a jejich očekávaný trend. Výhled nemůže postihnout krátkodobé výkyvy od tohoto trendu.

Stejně tak je výhled vytvářen pro ČR jako celek, takže nemůže postihnout regionální odlišnosti počasí v jednotlivých regionech, upozorňují meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám