Hlavní obsah

Vánoční svátky mohou způsobit úzkosti

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Vánoční svátky i Silvestr jsou pro mnohé příležitostí pořádně si odpočinout, pobavit se s přáteli a hlavně hodně slavit. Jenže za blyštivými večírky, hromadnými sešlostmi rodin a společenskými reji se skrývá řada nebezpečí, zvláště v podobě psychických nemocí.

Foto: archiv nemocnice

Ambulance aktuálně přijímá i nové pacienty.

Článek

Právě o svátcích propukají a vystupují na světlo mnohé z mentálních poruch. Výsledkem jsou úzkosti anebo závislosti na lécích či alkoholu.

Zatímco si někteří lidé Vánoce, Silvestra náležitě užívají, pro jiné je toto období časem depresí, alkoholových závislostí, sebevražedného nebo násilnického chování. "Policejní záznamy a ordinace lékařů se v tuto dobu podobnými případy jen hemží," potvrzují psychologové.

Reklama versus realita

Očekávání spojená se svátky jsou obyčejně založena na nerealistických obrazech pocházejících z televize a reklamy. Tam jsou perfektně vypadající rodiny sestaveny z modelek, které hýří zdravím a bílými úsměvy, štěstím a neutuchající pohodou. Jakmile se však skutečnost začne byť jen částečně odchylovat od tohoto ideálu, na mnoho lidí přicházejí úzkosti a zklamání.

"Každý z nás musí vzít na vědomí, jak málo má reklama a televize společného s realitou. Mnozí se pokoušejí dosáhnout stejné dokonalosti a když se to nedaří, sáhnou po alkoholu, aby znásobili své pocity. To často bohužel vede k domácímu násilí," varuje newyorská psycholožka Lise Taylorová.

Každý rozumný jedinec si podle ní musí uvědomit, co je reálné a co nikoli, měl by si vytvořit vlastní představu o ideálech a také se naučit smiřovat s faktem, že nic není stoprocentní.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Pociťujete o Vánocích úzkost?

Anketa

Pociťujete o Vánocích úzkost?
Ano, pravidelně
56,6 %
Jen někdy
14,9 %
Ne, nikdy
28,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 424 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Neléčená deprese všechno zničí

Většina lidí zažila v průběhu života smutek, pocit sklíčenosti a beznaděje. Postihly nás obvykle tehdy, kdy nás opustil někdo blízký nebo nás potrefilo nějaké...

Depresi musíme brát vážně

Onemocnění nás může zasáhnout v jakémkoli věku. Nikdo proti němu není imunní. Dlouhou dobu se také věřilo, že děti deprese nemají a že jimi ani trpět nemohou....

Výběr článků

Načítám