Hlavní obsah

Vánoce s knihou 3

Právo, František Cinger

Tradičním vánočním dárkem je kniha. Nakladatelství také proto v předvánočním čase přinášejí bohatou nabídku titulů, které mají uspokojit široké spektrum čtenářských zájmů. Vedle beletrie a detektivek nabízejí i cestopisy, životopisy a výpravné vědeckopopulární publikace.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 20.6.2017 Rozšíření kamerového systému v městském obvodu Ostrava - Jih. Konečná zastávka Výškovice.

Článek

Sándor Márai: Země, země...!

Klasik maďarské literatury Sándor Márai (1900- 1989), košický rodák, zaujal nedávno románem Svíce dohořívají, reminiscencí končícího přátelství dvou mužů i konce Rakouska-Uherska. Nyní se k českým čtenářům dostává popis situace Maďarska po druhé světové válce.

Konec války, odchod Němců a příchod Rudé armády se mu stalo obrazem dalších desetiletí ve východní a střední Evropě. Angažovaný účastník a filmový režisér v jedné osobě podává mnohostrannou mozaiku situací a osudů, která z pohledu nečeského Středoevropana vypovídá hodně i o nás. Márai byl po desetiletích znovu objeven a každá jeho kniha se stává literární senzací.

Academia, překlad Anna Valentová, 350 stran, 179 Kč

Ivan Binar: Egonek na útěku a M-mirek v pasti

"Byla to past; podlý způsob vítězství. Jinudy ani jít nemohl a proč by to dělal? Mohl být sice pozornější, to je pravda, ale vždyť nepředpokládal, že by jej cosi takového mohlo potkat." To je začátek Binarovy novely se svědomitým úředníkem M-mirkem, v němž je zakódována i osudovost dalšího děje.

Podobně jako další oblíbený hrdina, učitel tělocviku a zeměpisu Egonek, se ocitá v těžko pochopitelných i uchopitelných situacích. Nechybí další postavy včetně fízla sledujícího vše kolem. Rodáka z Boskovic na Moravě nepochybně inspirují zážitky z přednormalizační Ostravy, než byl zatčen a odsouzen za pobuřování a odsouzen ke dvanácti měsícům vězení.

Host, 202 stran, 179 Kč

Arnošt Goldflam: Tatínek není k zahození

Dceři Sylvě vyprávěl známý herec, režisér a autor Arnošt Goldflam pohádkové smyšlenky. Velice se smála, když jí povídal, jak vyhrál nějakou disciplínu na olympiádě nebo zachránil princeznu. Aby je mohl předčítat synkovi Otto Antonínovi neboli Otoníčkovi, sepsal jich patnáct a nechal je ilustrovat manželce Petře Goldflamové-Štětinové. Vznikl tak knižní klenot - pohádky pro děti. Autor se v nich setkává s čerty i mimozemšťany, bojuje s bacily i loupežníky, proletí se tryskáčem, vytrhne nemocnému prezidentovi trn z paty. Zkrátka je to hodný, statečný, chytrý, pracovitý tatínek.

Andrej Šťastný, 88 stran, 239 Kč

Eda Kriseová: Čísi svět

V roce 1966 se vydala novinářka Kriseová do Indie. Jako každý, kdo se tehdy v Indii ocitl, i ona ztrnula. Rozdíl bídy a bohatství, prodávané ženy, ponížení člověka na nejhlubší úroveň, kterou si jen mohla představit. Tehdy si slíbila, že se do Indie vrátí. Trvalo to přes třicet let.

Nové zážitky ji přiměly k reportážím o situaci mužů i žen nejen v Bombaji a Himálajích, ale i v Egyptě, v Rusku, v Německu, v Anglii... Kniha je obžalobou dnešní civilizace, ale především velkou reflexí člověka na konci 20. století a začátku 3. tisíciletí i všech možných tradičních, ekonomických, náboženských a dalších sil, které mu nedovolí, aby na místech, kde žije, mohl naplno projevit svou důstojnost.

Prostor, 332 stran, 249 Kč

Antonín Polách: Richenza, román o životě královny Alžběty Rejčky

Válka královen na počátku 14. století je už více než sto let tématem českých dějin. Co vedlo obě Elišky, Přemyslovnu a Rejčku, k tomu, že spolu vedly nekompromisní boj a v jejich jménu umírali lidé a trpěla země? V románu autor připomíná, že Eliška Rejčka, "krásná Polka se švédskou krví v těle", netoužila po moci a chtěla se věnovat umění, zatímco její nevlastní dcera, Eliška Přemyslovna, se snažila důsledně kráčet ve stopách otce Václava II. a děda Přemysla II. Otakara. Když umřel manžel Elišky Rejčky Václav II., bylo jí sedmnáct a zůstala s pětidenní dcerou v cizí zemi. Začalo se velké drama boje o muže i o trůn.

Rybka Publishers, 388 stran, 258 Kč

Země

Víc než čtyři stovky nejpozoruhodnějších, nebo nejneobvyklejších míst na Zemi od řeky Colorado po poušť Atacama, od deštných pralesů v Indonésii po antarktický ledový příkrov nabízí Planeta Země. V pěti kapitolách získá čtenář informace o celé pevnině a tektonice Země, o oceánech i atmosféře.

Přes 2000 fotografií, 1 200 map a ilustrací vyšlo poprvé loni díky spolupráci britského vydavatelství Dorling Kindersley se Smithsonovým institutem ve Washingtonu. Od té doby se dostala do dvaceti zemí a do češtiny ji přeložili špičkoví odborníci. [recenze]

Kniha navazuje na předloňský projekt Zvíře, encyklopedii živočišné říše. 

Euromedia Group-Knižní klub, 520 stran, 1399 Kč

Nový rozum do kapsy: Věda a příroda

Populární edice Oko s praktickým formátem nabízí už podeváté modernizovaný souhrn základních informací na téma Země, Česká republika, dějepis, umění, technika stejně jako druhý díl poučení o termínech i dějinách filozofie, o matematice a jejích vzorečkách, o fyzice, chemii, biologii a vůbec živých organismech. Nakladatel uvádí, že před dvěma lety bylo uloženo na papír a do dalších médií tolik informací, že by mohl vzniknout pás 50 milionů kilometrů knih, který by 1249krát obtočil zeměkouli. Díky Václavu Netušilovi, který Rozum do kapsy vymyslel, se dá u nás sáhnout k unikátní příručce vhodné pro mládež i dospělé.

Albatros 398 stran, 285 Kč

Anketa

Dávate svým blízkým na Vánoce knihy?
Pravidelně
66,3 %
Občas
23,2 %
Nikdy
10,5 %
Celkem hlasovalo 297 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám