Hlavní obsah

Úředníci prý maří projednání stížností u evropského soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Občanské sdružení Štrasburský výbor obvinilo české úředníky pracující u Evropského soudu pro lidská práva z toho, že některé stížnosti od českých občanů záměrně vůbec nepostupují k řádnému projednání soudcům a rovnou stěžovatele vyrozumějí o zamítnutí. Novinářům to ve středu řekl mluvčí výboru Dalibor Pech.

Foto: Tomáš Oršulák

Program oslav Gymnázia v Kadani

Článek

Vládní zmocněnec pro zastupování ČR před soudem Vít Schorm si ale myslí, že čeští úředníci nedělají nic, co by kohokoli poškozovalo.

Čeští úředníci jsou podle něj najímáni přímo soudem. Proto velmi pochybuje o tom, že by mohli jakkoli jednat proti zájmům stěžovatelů, nebo naopak v zájmu českého státu.

Sdružení je jiného názoru. Pech uvedl, že se o tom osobně sám přesvědčil při návštěvě soudu přímo ve Štrasburku.

"Co jsme našli, bylo šokující: v žádném spisu nebyla zpráva soudce zpravodaje ani rozhodnutí výboru soudců o nepřijatelnosti stížnosti," prohlásil Pech.

Chyběl překlad stížností

Podle Pecha lidé ze sdružení podali k soudu sedm stížností, z toho pět již podle zaslaných dopisů soud odmítl jako nepřijatelné.

"Úředníci, a domníváme se, že čeští, ty stížnosti vyřizují pouze tak, že je po nějaké době uloží do archívu a stěžovateli v ČR odepíší, že se soudci sešli a že stížnost je nepřijatelná," řekl Pech, podle něhož úředníci maří projednání případů podle jednacího řádu.

Stížnosti prý například nebyly přeloženy. "Jak tedy o nich mohli soudci rozhodnout?" otázal se. Uvedl, že sdružení se s touto situací nehodlá smířit a chce kontaktovat komisaře Rady Evropy pro lidská práva, aby zajistil řádné projednání stížností podle správné procedury.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám