Hlavní obsah

Němci mají náhradní plán pro případ nepřijetí euroústavy

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Pokud čeští občané v očekávaném referendu zamítnou evropskou ústavu, plebiscit by si mohli ještě jednou zopakovat. Vyplývá to z německého neoficiálního krizového "plánu B", na který dojde, pokud jedna či více zemí klíčový eurodokument neratifikují.

Foto: Jan Kaše

Výstava v muzeu vzbudila zájem lidí

Článek

Plyne to z plánu nouzového řešení, který obsahuje brožura Co se stane, když Británie bude hlasovat NE, kde to uvedl expert Charles Grant ze Střediska pro evropskou reformu. "Blízcí spolupracovníci kolem německého kancléře Gerharda Schrödera tvrdí, že již mají vyhotovený plán pro případ zamítnutí euroústavy v referendu. Ten by byl zveřejněn den poté, kdy by Britové řekli NE," napsal Grant s tím, že na strategii se podíleli i Francouzi a Belgičané.

Přestože se pojednání v brožuře zaměřuje na specifický případ Londýna, lze je samozřejmě obecně vztáhnout na všechny ostatní státy EU. Mezi možná protiopatření patří právě vypsání dalšího referenda, jako tomu bylo v Irsku se Smlouvou z Nice, pozměnění euroústavy, či prosazení tvrdého jádra pod taktovkou Německa a Francie.

Podle Zahradila je to výsměch

"Žádný plán B představen nebyl, ale podle diskusí s poslanci, komisaři a poradci národních vlád lze předpokládat, že by se v případě Česka jednalo o tento scénář," reagoval europoslanec Libor Rouček (ČSSD).

"Už jsem četl tolik verzí, co by se stalo, kdyby nějaký stát neratifikoval euroústavu. Fungovalo by to jako v Irsku, kde také došlo k dalšímu referendu. K odmítnutí totiž může dojít třeba z důvodů vnitropolitických," prohlásil lidovecký europoslanec Jan Březina s tím, že by proto dával přednost tomu, aby se volby a případný plebiscit v ČR nekonaly společně.

"To nemohu komentovat vážně, ale jen s ironií. Pokud budou zastánci přicházet s podobnými nápady, tak si koledují o to, aby ústava neprošla nejen v ČR, ale i v některých dalších zemích," řekl europoslanec Jan Zahradil (ODS) s tím, že je to výsměch demokratickým procedurám.

Britský ministr pro evropské záležitosti Denis MacShane včera Právu řekl, že o zamítnutí dokumentu se v Londýně ani neuvažuje. "Nemyslím si, že nejlepší způsob, jak vyhrát kampaň, je zaměřovat se na plány, co se stane po porážce. Ostatně, když generál Montgomery převzal velení nad 8. armádou, roztrhal plány ústupu. Zájem Británie je být v EU," řekl s tím, že dojde k porážce "izolacionistů".

Bez smlouvy by zavládl chaos

Většina EU se prý nespokojí s pokračováním podle Smlouvy z Nice - Británie by sice nebyla z Unie vyloučena, ale byla by nucena smířit se s tím, že její hlas citelně oslabí. Některé státy by na britské NE totiž zareagovaly plány užší kooperace. "Francie a Německo by zřejmě oznámily svůj záměr navázat v osmi či devíti oblastech těsnější spolupráci. Mezi sebe by zahrnuly Belgii a Lucembursko, a případně další státy," napsal Grant.

Podle něj by v případě částečné ratifikace v Unii zavládl chaos. Výsledkem by nakonec bylo, že některé země by pokračovaly na cestě k politické integraci, která by vedla k harmonizaci kriminálního a občanského práva, daní či zřízení Evropského kriminálního soudu.

"Začali bychom s určitým vyhlédnutým cílem, a teprve potom řešili, jak se k němu dobereme. Rozhodnutí sloučit naše ozbrojené síly možná potrvá jedno desetiletí, jako vznik eura. Klíčová však zůstává politická vůle," řekl Grantovi jeden německý úředník.

Obtíže, které by s sebou přineslo vytvoření tvrdého jádra, by byly však obrovské. "V důsledku toho by pokračující evropská integrace někdy zahrnovala celou Unii, ale mnohem častěji by šlo o spolupráci vyhraněných malých skupin," uvedl Grant.

Vláda dá na kampaň 218 miliónů korun

Kampaň k euroústavě by měla letos a příští rok stát ČR zhruba 218 miliónů korun a lidé se o ní dozvědí hlavně prostřednictvím televize a novin. Příslušný návrh předloží podle ČTK na příštím zasedání vlády ministr zahraničí Cyril Svoboda. Kabinet také určí, kdo bude mít kampaň na starost, jaký má mít charakter a v jakém bude rozsahu.

Největší část prostředků má jít na kampaň do hromadných sdělovacích prostředků, dále na publikace a propagační materiály a na bezplatné informační linky. Poučovat občany o ústavě mají i informační střediska v krajích v rámci projektu Europe Direct. Podle dokumentu ministerstva zahraničí využije vládní strategie zkušenosti z kampaně před vstupem České republiky do EU.

Evropská komise nedávno vyjádřila údiv nad tím, že ji ČR zatím nepožádala o žádnou podporu při informování občanů o ústavní smlouvě EU, ani jí nesdělila, jak si hodlá počínat. Podle ministerstva zahraničí tak Česko nemůže učinit před tím, než vláda schválí podobu kampaně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám