Hlavní obsah

Evropské armády zůstaly ve studené válce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Armády členských států Evropské unie neprošly v posledních desetiletích výraznějšími změnami a naléhavě potřebují modernizaci. Jejich stav odpovídá situacím za "studené války", potřebám 21. století však již nevyhovují. Uvedl to ve středu pro francouzský deník Nick Witney, ředitel Evropské obranné agentury (EDA).

Foto: archiv AGEL

Ilustrační fotografie. Vadné držení těla totiž trápí okolo čtyřiceti procent dětí.

Článek

"Evropské armády nejsou připraveny na moderní svět, na jeho spory a nová ohrožení. Celkově lze opravdu říci, že se zasekly ve studené válce," řekl listu Witney, jež je v čele EDA od června.

Doplnil, že bezpečnostní složky naléhavě potřebují zejména nejmodernější technologie, mimo jiné komunikační zařízení pro zpravodajské účely. "Dohnat Spojené státy neznamená utrácet více peněz než ony, ale vynakládat finance lépe než ony," konstatoval dále Witney.

Vyzval navíc jednotlivé členské státy, aby v případě výroby zbraní opustily dílčí národní zájmy a vybudovaly společný trh. Podobnou úvahu už přitom několik měsíců zvažuje i Evropská komise.

Případné prosazení myšlenky do praxe by v budoucnu znamenalo vážné ohrožení dosud vedoucího postavení Washingtonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám