Hlavní obsah

EU se s USA dohodla na ochraně známek vín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Zástupci Evropské unie a Spojených státu jsou o kousek dál v dohodě o obchodu s vínem, která má ochránit nejznámější evropská jména jako Champagne, Chianti, Madeira a Sherry. Používání těchto jmen výrobci v USA by podle dohody mělo být omezené.

Článek

V rámci dohody USA také nebudou požadovat od produktů z EU novou certifikaci a budou akceptovat pravidla, která pro označení používá EU. Uvádí to Evropské komise.

EU a USA vedou spor kvůli obchodu s vínem již 20 let. Evropská komisařka pro zemědělství a rozvoj venkova Mariann Fischerová-Bölová dohodu přivítala.

"Jsem potěšena, že se nám podařilo dokončit tuto velmi důležitou dohodu," uvedla v prohlášení komise. Upozornila také, že Spojené státy jsou největším obchodním partnerem evropských vinařů a dovoz vína z EU do USA loni činil dvě miliardy eur (zhruba 60 miliard korun).

Americký Kongres nyní musí schválit změnu statutu u 17 jmen evropských vín, které jsou v zemi považovány za běžné odrůdy. Kromě již výše jmenovaných se ochrana týká také značek Port, Claret, Malaga, Moselle či Tokay.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám