Hlavní obsah

EU chce zrušit zbrojní embargo vůči Číně, USA jsou proti

BRUSEL

Státy Evropské unie se v pátek nedokázaly dohodnout na odvolání zbrojního embarga vůči Číně. Ministři zahraničí na neformální schůzce v Lucemburku konstatovali, že mají vůli embargo odvolat, na oplátku ale očekávají, že Čína zlepší ochranu lidských práv. Na EU navíc tlačí USA, které nechtějí, aby Unie embargo odvolala.

Článek

Šéf české diplomacie Cyril Svoboda tento vývoj uvítal. "Je to to, o co Česká republika usilovala," řekl. Považuje za správné dál hledat vyvážené rozhodnutí. "Bylo chybné stanovit, že to uděláme do června, a dostat se tak pod tlak času. Pokud se unie zaváže k takovému termínu, omezuje svou schopnost být globálním hráčem," uvedl.

Hostitel schůze, lucemburský ministr zahraničí Jean Asselborn sdělil, že vysoký představitel EU pro zahraniční politiku Javier Solana pojede o této věci jednat do Spojených států. Právě USA vystupňovaly tlak na Evropu, aby embargo nerušila, a zdůvodňovaly to obavami z narušení strategické rovnováhy v regionu.

Čína musí splnit mnohé podmínky

"Nedospěli jsme ke konsensu ohledně odvolání embarga a bylo řečeno, že Čína musí ještě prokázat snahu, například ve vztahu k Tchaj-wanu nebo v oblasti lidských práv," řekl šéf německé diplomacie Joschka Fischer.

Podobně jako další ministři mluvil o tom, že Čína musí schválit mezinárodní úmluvy o ochraně lidských práv či propustit studenty, kteří byli zatčeni při protestech na pekingském náměstí Tchien-an-men v roce 1989. Zavedení embarga bylo reakcí na tehdejší krvavý zásah čínské armády.

EU zároveň zdůraznila značný zájem na dalším rozvoji všestranných vztahů s Čínou, jejíž význam jako ekonomického partnera neustále roste. "Všem je jasné, že Čína udělala obrovský pokrok, má nesmírný ekonomický a strategický potenciál," řekl Svoboda. Poukázal na nutnost spolupráce s ní při řešení problému Korejského poloostrova nebo ve vztahu k barmskému režimu. "Ze strany Číny však musí být na dobrou vůli EU jasná odpověď, musí to být vyvážené rozhodnutí," uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám