Hlavní obsah

Důvěra Čechů v evropské instituce nadále klesá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Důvěra Čechů v nejvýznamnější evropské instituce - Evropský parlament a Evropskou komisi - klesla na méně než polovinu. Vyplývá to z červnového výzkumu agentury STEM mezi 1651 respondenty. Důvěru si zachoval pouze Evropský soudní dvůr.

Článek

Důvěru v Evropský parlament má nyní 46 procent dotázaných, Evropské komisi věří 43 procent Čechů starších 18 let. Důvěra v tyto dvě instituce přitom klesá dlouhodobě od loňského vstupu České republiky do Evropské unie. V době vstupu ČR do EU loni v květnu důvěřovalo těmto institucím 58 procent Čechů, v září pak 54, respektive 52 procent.

Evropskému soudnímu dvoru v červnu důvěřovalo 64 procent respondentů. Obecnému trendu se vymyká také postoj veřejnosti k českému eurokomisaři Vladimíru Špidlovi, který si polepšil. Proti podzimu se jeho velmi nízká čtyřiadvacetiprocentní důvěryhodnost zvedla na třetinu (34 procent). Původnímu českému eurokomisaři Pavlu Teličkovi však loni v květnu věřilo 68 procent občanů.

Nejvyšší kredit mají jednotlivé evropské instituce u sympatizantů vládnoucí ČSSD a KDU-ČSL. Nedůvěru dávají zcela zřetelně najevo přívrženci KSČM a lidé, kteří by nevolili žádnou stranu. Podíl důvěry se liší také podle věku a vzdělání. Evropské instituce jsou vnímány jako hodnověrnější u lidí s vyšším vzděláním a mezi mladšími lidmi do 29 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám