Hlavní obsah

Česko je nejhorší z nováčků v přebírání směrnic EU

BRUSEL

Česko a Slovensko patří k nejhorším v EU, pokud jde o rychlost přebírání evropských zákonů v rámci unie. V tabulce, zveřejněné generálním sekretariátem Evropské komise, skončilo ČR na 20. příčce jako nejhorší z nových deseti členských zemí, SR na 19.

Foto: , Novinky
Článek

Česko mělo k 7. září převzít 2615 směrnic, ale do Bruselu nahlásilo, že stihlo do svého práva zapracovat 2585 direktiv, tedy 98,85 procenta. Slovensko zvládlo o deset směrnic více a téměř se trefilo do unijního průměru 98,88 procenta.

Ještě liknavěji než slovenští a čeští zákonodárci si vedlo pět z 15 starých členských zemí: Francouzi, Portugalci, Řekové, Italové a Lucemburčané. Ti skončili v tabulce jako poslední, když jejich výkonu chyběly do 100 procent téměř tři body.

Naopak nejvzornější Litvu dělilo od dokonalosti jen šest směrnic; žebříčku vévodí s plněním na 99,77 procenta. Těsně následovaly Finsko, Polsko, Dánsko a Lotyšsko.

Pokud členský stát v naplňování svých závazků příliš zaostává, EK mu ve své roli strážce unijních smluv zašle nejprve upozornění. Po pár měsících může následovat druhé varování, po němž už může přijít na řadu i žaloba k Evropskému soudnímu dvoru a případné finanční sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám