Hlavní obsah

Klaus odjíždí z Varů, zřejmě se nevrátí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Ještě zřejmě v sobotu odcestuje prezident republiky Václava Klaus s chotí Livií z filmového festivalu v Karlových Varech zpět do Prahy. "Je to tak na 99 %," řekl Právu vedoucí tiskového oddělení Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek.

Článek

"Činí tak z čistě pracovních důvodů. Nebudu je ale specifikovat," doplnil Hájek. "Žádný program prezident na sobotní pobyt na karlovarském festivalu nemá. Vše je, řekl bych fakultativní," pokračoval. Vyhnul se přitom otázce, zda Klaus odjíždí kvůli napjaté politické situaci v zemi.

Prezident na festivalu zhlédl jeden film, na pátečním zahajovacím ceremoniálu snímek korejského režiséra Kim Ki-duka Čas.

Setkání s filmaři

Klaus se ve Varech setkal se zástupci filmařů. Schůzku inicioval Jiří Bartoška a zúčastnili se jí například producent Pavel Strnad, kameraman Miroslav Ondříček, děkan FAMU Michal Bregant a dokumentaristka Helena Třeštíková.

Prezident s nimi souhlasil, že podpora českého filmu je nutná, starý zákon však byl podle něj špatný. Proto ho před časem vetoval. (celá zpráva)Spolu s filmaři se shodli na nutnosti jeho přepracování.

Reklama

Související články

Klaus vetoval zákon o podpoře kinematografie

Prezident Václav Klaus v pátek vetoval novelu zákona o Státním fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. Předseda Sněmovny Lubomír...

Výběr článků

Načítám