Hlavní obsah

Francouzský film ve Varech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sekce Viděno sedmi uvádí sedm filmů mladých francouzským režisérů.

Článek

Bratranci/Les cousins

Režie: Claude Chabrol

Jean-Claude Brialy a Gérard Blain ztělesnili dva protichůdné charaktery už v Chabrolově slavném debutu Krásný Serge. Zatímco tam je v závěru divákovi nabídnut jistý příslib naděje, Bratranci vyškrtli happy end razantně ze hry, stejně jako prakticky všichni příslušníci francouzské nové vlny.

(Francie, 1959, 110 min)

Divoké rákosí/Les roseaux sauvages

Režie: André Téchiné

Film o dospívání se odehrává na začátku 60. let ve Francii, která je ve válce s Alžírskem. Soukromé problémy a citové zmatky studentů jsou násobeny napjatou společenskou atmosférou.

(Francie, 1993, 110 min)

Kapesné/L´ argent de poche

Režie: François Truffaut

Portrét dětí různého stáří v Truffautově podání. Tvůrce legendárního filmu francouzské nové vlny Nikdo mě nemá rád dokazuje, že je dokonalým znalcem dětské duše a bořitelem falešných mýtů o dětství jakožto věku šťastné bezstarostnosti.

(Francie, 1976, 104 min)

Když mi bylo poprvé dvacet/La premire fois que j´ai eu 20 ans

Režie: Lorraine Lévy

Židovská rodina se třemi dcerami žije v láskyplné pospolitosti. Jedna z nich, šestnáctiletá Hannah, si však kvůli své váze i odvaze zažije mnoho ústrků, než dojde uznání.

(Francie, 2004, 97 min)

Nebojím se života/La vie ne me fait pas peur

Režie: Noémie Lvovsky

Čtyři lyceistky, kamarádky od dětství, se všemi dostupnými prostředky brání náporům života, do něhož právě vstupují. Jejich okolí jim v tom může pomoci, ale také je možné, že bude představovat zrádné nebezpečí.

(Francie, Švýcarsko, 1999, 111 min)

Nejlepší způsob chůze/La meilleure façon de marcher

Režie: Claude Miller 

Chlapecký letní tábor je pozadím pro skrytě narůstající drama potlačovaného vztahu dvou mladých vychovatelů. V této prvotině Clauda Millera vynikají skvělé výkony Patricka Deweara a Patricka Bouchiteyho, který se v Karlových Varech představil i jako režisér (Chladný měsíc, 1991).

(Francie, 1975, 89 min)

Pravidelní milenci/Les amants réguliers

Režie: Philippe Garrel

Postava rozháraného mladíka Françoise chce záměrně připomenout Louise z Bertolucciho Snílků. Také v tomto filmu jde o skupinový portrét příslušníků mladé nespokojené generace z roku 1968, která pocítila nejasnou, ale naléhavou touhu "žít jinak".

(Francie, 2005, 178 min)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám