Hlavní obsah

Acrea Zest: Auto pro radost

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůz Acrea Zest je malou vzpomínkou na ženevský autosalon. Tam byl představen v konceptu a firma L'Atelier de Creation Automobile jej teprve plánovala vyrábět. Nyní to vypadá, že produkce skutečně začne. Acrea Zest je spíš něž skutečným automobilem takovou větší hračkou.

Článek

Vůz s délkou 3,21 m poskytuje prostor pro dva cestující. Ti budou mít dostatek místa, protože zde nenajdeme nic, co překáží v "dospělém" automobilu. Motor je minimální, ochrana proti nárazu prakticky žádná a výbava zahrnuje jen to nejnutnější. Proto je i zavazadelník na tak malý automobil celkem velký - 330 l.

A co najdete pod plastovou karoserií? Hliníkový trubkový rám a nezávislé zavěšení kol se zkrutným stabilizátorem. Všechny jistě překvapí, že na všech kolech najdeme kotoučové brzdy.

Pohon vozu zajišťuje zážehový dvouválec o objemu 505 ccm s výkonem 15 kW při 5200 ot./min. K němu je připojena malá variátorová automatická převodovka.

I s tak malým agregátem má vůz zajímavou specifikaci - maximální rychlost je 110 km/h a kombinovaná spotřeba dosahuje 4,7 l na 100 km. Malý výkon vyžaduje i malý valivý odpor pneumatik - ty mají rozměr 135/80 R15.

Acrea Zest zatím cenu určenou nemá, ale již se připravují smlouvy s několika subdodavateli. Firma již má nesmlouváno dost prodejních míst ve Francii, Itálii, Španělsku, Irsku, Rakousku, Švýcarsku a Velké Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám