Hlavní obsah

Vánoční aroma v obchodech může škodit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Obchodní domy a nákupní střediska útočí v předvánoční době na peněženky zákazníků nejrafinovanějšími způsoby. Hezky naaranžovaným zbožím přitahují oči, koledami a svátečními melodiemi navozují slavnostní atmosféru, nezapomínají ani na čichové buňky, jimž dopřávají požitek z aroma jehličí, františků nebo purpury.

Článek

A právě umělé, libé pachy mohou být pro nakupující škodlivé až zdraví nebezpečné. Podle zdravovědného magazínu Healthy Living mohou dokonce vyvolat vážné alergie.

Z ankety, jíž se na jeho popud zúčastnilo 1004 respondentů starších čtrnácti let, vyplynulo, že se 79 procentům dotázaných Němců líbí, když je v prodejních centrech provázejí příjemné vůně. Zároveň však polovina účastníků potvrdila, že je uměle vyrobené aroma spíš ruší a zneklidňuje, 39 procent je dokonce považuje za tělesně nepříjemné.

Ještě o tři procenta více odpovídajících se domnívá, že hromadné užívání vůní, které nejsou přírodního původu, může mít u osob, které je vdechují, zdraví nebezpečné vedlejší účinky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám