Hlavní obsah

Ženy na vánočních dárcích šetří

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NORIMBERK

K nejodpornějším zvykům, nejen v případě překvapení pod stromečkem, patří jakoby náhodou na nich zapomenout cenovku, aby každému příjemci bylo okamžitě jasné, kolik do něj vlastně dárce investoval.

Článek

Jak ukázala studie, jejíž výsledky zveřejnili prostřednictvím internetového serveru Amazon.de norimberští odborníci zabývající se výzkumem trhu, prohřešek takového charakteru je však spíš výjimečný. Nicméně platí, že muži jsou ochotni pro potěšení partnerky vydat více než dvojnásobek hodnoty dárku, jejž obdrží od své milované.

Příslušníci silnějšího pohlaví v průměru utratí 193 euro (asi 5600 Kč), zatímco jejich něžnější polovičky 93 euro (cca 2700 Kč). Lépe než nesezdaní, kteří sice žijí v trvalém partnerském svazku, jsou na tom rovněž manželské dvojice. Pár bez úředního posvěcení vynakládá na dárky 95 euro (asi 2800 Kč), se zákonným osvědčením pak 173 euro (asi 5000 Kč).

Z reprezentativní ankety, na níž se podílelo pět stovek respondentů, dále vyplynulo, že si každý čtvrtý muž odmítá lámat hlavu s tím, čím by životní družku potěšil. Čtrnáct procent žen se domnívá, že letos vyjde zcela naprázdno a hodlá se zachovat stejně.

Podle pohlaví se diametrálně liší i strategie, s níž jejich představitelé přistupují k výběru a nákupu dárků. Muži jsou podstatně pragmatičtější a třetina z nich se nestydí přímo se zeptat na přání svých lepších poloviček. Zhruba dvě třetiny žen se naopak domnívají, že se jim podaří z druhových očí vyčíst, po čem nejvíce touží. Více než 40 procent párů dává přednost ryze praktickým věcem. Zejména takových, na něž by se jinak nezmohli. "Čím déle spolu dvojice žijí, tím častěji uvažují o užitečných dárcích," konstatují experti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám