Hlavní obsah

Svérázný sběratel představil sbírku betlémů

Novinky, tma

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V muzeu hlavního města Prahy byla v úterý zahájena výstava České betlémy, která potrvá do 8. ledna. Autorem výstavy je předseda spolku českých betlemářů František Valena. Betlémy ze všech koutů republiky pocházejí z jeho vlastní sbírky.

Článek

"Chtěl jsem tentokrát představit betlémy ze všech betlémářských regionů, neboli míst jako Králíky, Třebíč, Příbram  nebo Šumperk, kde se tato tradice předává i několik set let," uvedl výstavu nadšený sběratel Valena.

"Betlémy jsem začal sbírat jako vzpomínku na dětství a taky proto, že jsem výtvarník, restaurátor a scénograf. Betlémy tohle všechno spojují," vysvětlil své sběratelské začátky autor výstavy. 

Ke každému betlému se váže zajímavý příběh.  Například Třebíčský betlém Valena získal  díky náhodnému setkání ve vlaku. "Potkal jsem tu dvě ženy, kterým jsem popsal svůj zájem o betlémy. A jedna z nich hned volala dědovi, že prý mají jeden volný na půdě," popsal Valena. "Jely náhodou do stejného města, tak jsem se u nich večer stavil a našel tam ve dvou krabicích od margarinu tenhle krásný betlém," doplnil zaníceně.

Valena: Každý chlap musí něco sbírat

Podle Valeny má doma takový betlém mnoho lidí. Většinou je v hrozném stavu někde ve sklepě, nebo se v něm procházejí slepice. "Jedna paní mi tak dala jen polovinu betlému, tu druhou prý má sestra," vyprávěl Valena. "Bylo to dědictví, tak to prostě rozřezaly napůl. Pak jim to stejně někde leželo, protože Ježíška rozpůlit nemohly," dodal vesele.

"Chlap, který nic nesbírá, je jen poloviční chlap," myslí si sběratel. On sám sbíral zvonečky, anděly, čerty i domovní čísla. "Teď jsem vymyslel, že budu sbírat vánoční balicí papír. Haranti to vždycky roztrhají nebo vyhodí,  tak já to pak vyžehlím a zarchivuju," směje se Valena. Manželka ho prý prosí, aby už nic nesbíral.

Výstava tak rozhodně stojí za zhlédnutí. Škoda jen, že František Valena nemůže svůj zábavný komentář předat každému návštěvníkovi expozice.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám