Hlavní obsah

EU: Česko zaostává v přebírání legislativy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

ČR zůstává nejhorším z nováčků v Evropské unii v přebírání směrnic. Podle tabulky generálního sekretariátu Evropské komise je Česko dvacáté z 25 zemí EU. Naopak sousední Slovensko si polepšilo z 19. na 11. pozici a je v tomto ohledu nadprůměrným členem evropských společenství.

Článek

Česko začlenilo podle EK do svého právního systému k 4. listopadu celkem 2631 směrnic, ale do Bruselu nahlásilo převzetí 2594 direktiv. ČR tak převzalo 98,59 procenta evropských právních předpisů.

Unijní průměr nyní činil 98,92 procenta. Slábou útěchou Čechům může být, že ještě hůře si vedli  Francouzi, Portugalci, Italové, Řekové a Lucemburčané. Ti skončili v tabulce opět poslední, když jejich výkonu chyběly do 100 procent téměř tři body.

Naopak Slovensko, které před dvěma měsíci skončilo z nováčků předposlední a celkově devatenácté, klepe na dveře první desítky pilných zemí EU. Z 2641 evropských zákonů do svého práva převzalo 2619, tedy 99,17 procenta,  stejně jako desátí Lotyši.

Nejlépe přebírá evropské směrnice Litva

Nejlepší v přebírání evropských směrnic je pobaltská Litva, kterou dělilo od dokonalosti osm směrnic; země výborných basketbalistů exceluje s plněním na 99,7 procenta. Na druhé místo se propracovalo Polsko, následovalo Německo, Maďarsko, Dánsko a Finsko.

Pokud členský stát neplní své členské závazky svědomitě, EK mu jako strážce strážce unijních smluv zašle nejprve upozornění. Po několika měsících může následovat druhé varování, po němž už může přijít na řadu i žaloba k Evropskému soudnímu dvoru a případné finanční sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám