Estonsko, Polsko, Finsko a Švédsko nedávno Evropské komisi (EK) napsaly, že vodka by se měla pálit jen z obilí a brambor, jak je to v těchto zemích tradiční.

Experti EU se však v zájmu "neomezování trhu" postavili na stranu starších členů společenství. Tam se označuje za vodku i pálenka z jiných surovin.

Odbornící se radili pět let

V návrhu legislativy tento měsíc chce komise definovat způsoby destilace vodky, na rozdíl od rumu a jiných produktů však nehodlá omezovat produkty použité v původní kvasné fermentaci.

Minimální podíl alkoholu ve vodce má být 37,5 procenta. Tisková agentura Reuters podotýká, že experti strávili vymezením pojmu téměř pět let. Návrhy EK ještě musejí posvětit ministři členských zemí.

Komise dříve navrhovala ustavení odděleného produktu "tradiční vodka", což by byl nápoj jen z brambor. To však nápojový průmysl odmítl.

Nová legislativa se chce vyhnout tomu, aby se kvůli ní stal nelegální jakýkoliv produkt, který je již na trhu. Například britský koncern Diageo v roce 2003 uvedl na trh vodku Ciroc, vyráběnou výlučně z francouzské vinné révy.

Rozhodnutí o rumu opačné

Když EU rozhodovala o českém rumu, tradičně vyráběném většinou z melasového či obilného lihu, rozhodla opačně. Kvůli omezení názvu rum jen na lihoviny ze třtiny nesmí v ČR vyráběný rum z brambor nést toto označení. [celá zpráva]

EU měla námitky i proti přidávání lihu do tradiční moravské slivovice.