Hlavní obsah

Vítejte v EU: Omezení otevírací doby v obchodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nákupy čtyřiadvacet hodin denně jsou hlavním lákadlem velkých supermarketů. Jejich výhody oceňují zejména zákazníci. Zaměstnanci obchodů si ale často na tento způsob prodeje stěžují. Bezprostředně po 1. květnu k žádným změnám nedojde, v nejbližší budoucnosti ale Evropská komise (EK) výrazná omezení chystá.

Článek

Mýtus o jednotném požadavku EU diktujícím, kdy mají mít obchody otevřeno a zavřeno, vznikl v Česku pravděpodobně pod vlivem modelu našich nejbližších sousedů: Německa a Rakouska. Tam je skutečně prodejní doba v nočních hodinách, svátcích a o víkendech omezena.

Žádná jednotná směrnice však v Unii vydána nebyla. Určování podmínek tak stále zůstává v kompetenci členských států, tj.i po 1. květnu o nich rozhodnou příslušné české orgány.

Jistá změna se však do budoucna chystá. EK všechny nynější a budoucí členské země letos v lednu vyzvala, aby se spolupodílely na vytvoření nových pravidel vymezujících pracovní dobu. Dosud platí jedenáct let stará směrnice, podle níž například může zaměstnanec pracovat nejvíce 48 hodin týdně, a to včetně přesčasů.

Norma je ale už v řadě států deformovaná výjimkou, jež si tehdy vymohla Velká Británie. Ta umožňuje, aby jedinec pracoval v případě, když se omezení dobrovolně zřekne, více.

Právě zmíněný princip se však začal v Unii rozsáhle zneužívat. Zaměstnanec nyní nezřídka dokument o "dobrovolných" přesčasech kvůli nátlaku firmy jednoduše podepsat musí. V Británii tak učinila podle odhadů celá třetina pracující populace.

Nejhorší stav přitom plošně panuje v EU v oblasti zdravotnictví. Evropský soudní dvůr dal v září 2003 za pravdu německému lékaři z Kielu, který zažaloval nemocnici za neproplácení všech hodin strávených na pracovišti. Aplikace rozhodnutí v praxi by však jen v Německu znamenalo nutnost přijmout přes dvacet tisíc nových lékařů.

Stejná situace panuje i v dalších zařízeních s tzv. směnným provozem. Připravovaná směrnice by měla problémy řešit, a to nejen omezením hodin, ale také určením pravidel pro práci v dnech pracovního klidu a v nočních hodinách.

Vážení čtenáři. V sobotu jsme přinesli díl: Stavební spoření i pro cizince

Zítra:Povinná evropská vojenská služba?
.: Vaše témata posílejte:eu@novinky.cz

Vstup do EU:

zbývá 11 dní

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám