Hlavní obsah

Klaus a Špidla se nad jelenem dohodli na iniciativě k EU

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LÁNY

Premiér Vladimír Špidla s chotí poobědvali druhý lednový den s prezidentským párem v Lánech. Politici se během návštěvy dohodli na společné iniciativě ohledně Evropské unie, kterou předloží parlamentu.

Článek

"Já myslím, že to byla užitečná schůzka. Jsem rád, že k ní došlo. Za významnou považujeme zejména otázku našich vzájemných debat o budoucím vývoji EU, o postoji České republiky," řekl na brífinku novinářům Klaus. Jak dále uvedl, "dokonce jsme si naznačili určitou naší společnou iniciativu vůči oběma komorám našeho parlamentu, ale více bych to nespecifikoval, je to myšlenka v zárodku tohoto dnešního setkání".

Politici se podle Klause informovali o řadě věcí. "Např. o zahraničních cestách, abychom je nedublovali, ale pokusili se postihnout v jistém rozmezí celý svět a nejezdili na stejná místa. Informovali jsme se o tom, na které akce pojedeme společně, na které každý zvlášť. Mluvili jsme o situaci v našem parlamentu," poznamenal Klaus.

Rozpory neřešili

"Pan prezident mě s manželkou pozval a myslím si, že to bylo velmi dobré a příjemné setkání. Pokud tímto zakládáme tradici, tak to nepochybně bude tradice, kterou budou ministerští předsedové a prezidenti naplňovat s vnitřní chutí, protože to má prostě smysl," řekl Špidla s tím, že jednání proběhlo bez podrobně připravené a zdokumentované agendy. "Rozporné názory na EU jsme nediskutovali, protože ta základní shoda je zřejmá. Je to významné téma pro ČR, je to téma, které má průběžně a dlouhodobě zrát a není to téma, které bychom řešili vždycky tři dny před tím, než bude probíhat nějaké významné jednání," uvedl premiér.

Po šunkové rolce přišel vývar a jelen na víně

Na dotaz, jaké bylo menu, hostitel odpověděl: "Šunková rolka jako předkrm, hovězí vývar a přece jenom se použila krmě z lánské obory - jelen na víně." Politici s manželkami si vyměnili i dárkové balíčky, jejich obsah však nechtěli prozradit.

V minulosti bylo běžné, že se prezident a premiér setkávali častěji. Například ve volebním období 1992 až 1996 tehdejší premiér Klaus informoval každý týden buď osobně, nebo jinou formou bývalého prezidenta Václava Havla o jednáních vlády. Havel ale pravidelné schůzky zrušil. Později řekl, že to bylo proto, že Klaus měl stále potřebu jej "za něco plísnit".

Reklama

Výběr článků

Načítám