Hlavní obsah

Vstup do Unie bude bez zemětřesení

Právo, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRUSEL

Prvního května letošního roku se Česko stane plnoprávným členem Evropské unie. Pro někoho se tak splní dávný sen, jiní, kteří očekávali něco jako německý hospodářský zázrak z poloviny padesátých let, mohou být rozčarováni. K viditelné změně ze dne na den rozhodně nedojde.

Článek

"Ujišťuji Čechy, že vstupem do EU udělali dobrou volbu a že všechno dobře dopadne," vzkázal loni v červnu na stránkách Práva po prvním referendu v české historii tehdejší velvyslanec EU v Praze Ramiro Cibrian. Pravda, představy o významu rozšíření Evropské unie o deset nových členů a sjednocování Evropy vůbec jsou jiné v Bruselu, Paříži či Berlíně a jiné mezi občany nováčků.

"Nám všem už EU přinesla politickou stabilitu, mír a demokracii - myslím i demokratické vztahy mezi členy," zdůrazňuje Cibrian, stejně jako nejvyšší představitelé dosavadních členských států. Teprve na dalším místě uvádějí ekonomický rozvoj a zvýšení životní úrovně. Mnozí obyvatelé nových členských zemí ale ve vstupu do Evropy viděli právě šanci zbohatnout.

Přínos Čech až za dvacet let?

Na dobu, až bude Česko vytvářet hodnoty na úrovni průměru EU - zatím je jen na 65 procentech - a až budou české platy na úrovni evropských, si ovšem bude nutné nějakou dobu, podle ekonomů až dvacet let, počkat.

Něco se ale přece změní hned po vstupu. Od 1. května budeme nejen občany České republiky, ale současně i euroobčany s právem volit své zástupce do evropských institucí, volně se pohybovat po území všech dvaceti pěti členských zemí, usadit se v nich, studovat a podnikat tam za stejných podmínek jako domácí. Jisté omezení zůstane pro možnost získat ve většině z nich zaměstnání, ale i to časem, nejpozději v roce 2011, zmizí.

Vstup do Evropy se obejde bez zemětřesení

Čeští občané získají také právo obrátit se se svými problémy na ombudsmana EU a podávat petice k europarlamentu.

Řadu změn Unie do života občanů nových členských zemí ale přinesla už v uplynulých letech, kdy se na členství připravovaly. Poslední zákony, které zbývaly k plné harmonizaci právních řádů nových členů s unijním, musely přijmout nejpozději loni. Už před 1. květnem musí fungovat instituce, které budou spravovat peníze poskytované na spolufinancování projektů v regionech z unijních fondů. Loni se odehrála konkurzní řízení na místa českých úředníků v evropských institucích.

Také některé změny cen, které nepřímo s Unií souvisejí, přijdou ke slovu dříve, než v květnu. Ceny ale nutně vzrůst nemusely. Unie sice harmonizovala daně z přidané hodnoty u jednotlivých druhů zboží a služeb, ale nepředepsala striktně jejich výši. Nikdo v Bruselu nenutí českou vládu k základní DPH na úrovni 22 procent. Někteří členové ji stanovili dokonce jen na 16 procent. Zvýšení cen tedy nelze svádět výhradně na Unii.

Podnikání v EU neomezeně

Nepříjemnou výjimkou, která poněkud narušuje rovnoprávnost občanů v EU, zůstává omezení práva na zaměstnání v jiných členských státech, které může trvat až do roku 2011. Do té doby nadále bude platit pravidlo, že například německá firma bude na volné místo nejdříve hledat německého občana, a teprve když jej na pracovním úřadu nenajde, bude moci přijmout uchazeče z Česka či jiného nového členského státu.

Změny od 1. 5. 2004

Členství v Evropské unii, které pro nás, stejně jako pro občany dalších devíti nováčků začne 1. května, nepřinese mnoho okamžitých praktických změn. Několik ale přece.

:. Hned první příležitost k využití svých nových práv euroobčanů budeme mít už 11. června, kdy budeme moci zvolit 24 českých poslanců do Evropského parlamentu.

:. Při cestě do ostatních 24 členských států už nebudeme potřebovat cestovní pas, ale bude stačit občanský průkaz.

:. Kontroly totožnosti na hranicích sice ještě zůstanou nejméně do roku 2007, než se staneme součástí tzv. schengenského prostoru bez vnitřních hranic, ale zboží zakoupené v jiném členském státě už budeme moci převážet přes hranice bez omezení.

:. Od 1. května bude mít Česko svého zástupce v Evropské komisi

:. a čeští ministři budou se svými kolegy z ostatních 24 členských zemí zasedat v resortních Radách EU už nejen s hlasem poradním jako loni, ale s možností ovlivnit rozhodování.

Počet Čechů, kteří mohou být takto zaměstnáni bude jako dosud stanoven dohodnutými kvótami. Podnikatelé a živnostníci ale budou moci na celém území Unie neomezeně podnikat okamžitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám