Hlavní obsah

Zlínský filmový festival zahájil i Krteček

Právo, Lucie Valová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Naplno se v pondělí ve Zlíně rozběhl již 47. ročník Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež, na slavnostním dětském zahájení praskalo zlínské Velké kino ve švech. Přivítal je umělecký ředitel Petr Koliha i pohádkový Krteček. Program festivalu, který potrvá do 2. června, je rozdělen do sedmi soutěžních a několika nesoutěžních sekcí, v nichž bude uvedeno 61 českých, čtyři evropské a devět světových premiér.

Článek

Stovky dětí, školek, školních tříd a již přítomných hostů se u Velkého kina scházely už téměř hodinu před slavnostním zahájením. Tam na ně čekaly dvě modré pastelky - vlastně figuríny, aby se s dětmi vyfotily. Před desátou hodinou se k čekajícímu a nedočkavému davu připojil také hrdina Šestého smyslu Haley Joel Osment, který je největší hvězdou letošního ročníku.

První řada ve Velkém kině patřila hercům, kteří se na festival dostavili už včera. Na úvodní soutěžní film Medvědí oko se přišla podívat mimo jiné i Linda Rybová s Davidem Prachařem. Mezi přítomnými hvězdami nechyběli například ani Tomáš Töpfer, Tomáš Matonoha, Pavel Nový, Miroslav Donutil, Josef Náhlovský nebo Vítězslav Jandák.

Krátce po desáté hodině celý sál zhasl a stále více nedočkavé děti začaly vzrušeně pískat a vískat, a lákat tak na pódium moderátory zahájení - Danu Morávkovou a Jana Čenského. Společně s nimi však jeviště ovládly i večerníčkovské postavičky.

Nejoblíbenější Krteček okouzlil nejvíce syna Venduly Svobodové Jakuba, který v den zahájení festivalu oslavil už druhé narozeniny. Pohádkové postavičky na něj zapůsobily natolik, že se mamince Vendule vysmekl z náručí a rozutekl se na pódium, a důkladně si všechny oživlé večerníčky prozkoumal - Myšce ocásek, Krtkovi a Žabce zase nohy.

Choďte víc do kina

Na známé odpočítávání vypuknutí festivalu se na jeviště dostavili také jeho umělecký ředitel Petr Koliha a primátorka Zlína Irena Ondrová. "Děti, choďte víc do kina, a to nejen na zahájení, ale také během roku s rodiči, abyste zachránili tradici promítání filmů ve Zlíně," uvedla Ondrová. Po oficiálním startu festivalu se ihned rozeběhl první soutěžní snímek Medvědí oko režiséra Wolfganga Murnbergera.

Zatímco dopolední zahájení, které bylo určeno výhradně dětem, proběhlo už v 10 hodin, část pro dospělé začala až po osmé hodině večerní, kdy měl ve Zlíně světovou premiéru třetí díl populárního zeleného zlobra Shreka. A aby se festival mohl pyšnit opravdu okouzlujícím rozjezdem, nesměl chybět ohňostroj, který dvě hodiny před půlnocí barevně rozzářil nebe nad zlínským náměstím Práce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám