Hlavní obsah

Shrek, Osment i Libuše Šafránková

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínský festival se začne pomalu rozbíhat už v neděli 27. května, kdy se očekává příjezd prvních hostů. Mezi největší události programu, který láká po celý týden až do soboty 2. června hlavně děti a teenagery, bude premiérové uvedení Shreka 3 nebo návštěva amerického dětského herce ze Šestého smyslu či filmu A. I. Umělá inteligence Haleyho Joela Osmenta.

Článek

"Získat premiéru takového diváckého hitu pro festival není zrovna snadné, ve Zlíně to bude čtvrté premiérové uvedení tohoto filmu na světě, myslím, že po Spojených státech, Rusku a Filipínách," říká umělecký ředitel festivalu Petr Koliha.

Návštěvníci projekce nového Shreka režisérů Chrise Millera a Ramana Hui se mohou těšit nejen na trojrozměrnou animovanou partu kolem Shreka, který se tentokrát snaží uniknout nechtěnému nástupnictví po králi Heroldovi. Přemlouvá teenagera a Fionina bratrance Artuše (nadaboval jej Vojta Kotek), aby se místo něho chopil koruny. Jenže z něho musí nejdříve udělat chlapa, zatímco jeho manželka Fiona musí sama se svůdnými princeznami (Sněhurka, Popelka, Růženka) bránit království před zápornými pohádkovými postavami.

"Přijede delegace k českému dabingu filmu, včetně Tomáše Juřičky a Aleše Procházky, a čeká nás možná ještě jedno překvapení," dodává Koliha. Ve znamení klukovských hvězd Další hvězda festivalu nebude animovaná, ale skutečně živá a z masa a kostí, jen americká dětská herecká hvězda Haley Joel Osment už není tak úplně dětský. V dubnu mu bylo devatenáct let. "Přijede ovšem s maminkou, v Americe je stále v kategorii takzvaně mladistvých. Doufáme, že uvede jak Spielbergovu A. I. Umělou inteligenci, tak i snímek Mimi Lederové Pošli to dál," vysvětluje Koliha.

Kolja i Ivan Jandl

Podle posledních zpráv by měl do Zlína dorazit také jiný u nás slavný herec, Rus Andrej Chalimon, kterého známe jako Kolju, malého zapomenutého chlapečka v Praze. Zajímavostí bude, že letošní ročník potom posmrtně uctí ještě jednu, tentokrát o mnoho starší dětskou hvězdu.

Kluk s dojemným úsměvem Ivan Jandl získal po válce Oscara za roli ve filmu Freda Zinnemana Ztracení, ačkoliv se minulý režim už postaral o to, aby takový úspěch nezůstal v národní paměti nadlouho. Letos se Jandlovi dostane posmrtně čestné hvězdy ve zlínském Chodníku slávy dětských herců, který se nachází před Velkým kinem.

Popelka ve Zlíně

Jednou z největších radostí organizátorů bude návštěva české herečky Libuše Šafránkové ve Zlíně, kde převezme Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež. "Připomeneme ji čtyřmi filmy, jak Moskalykovou Babičkou, kde hrála jako sedmnáctiletá Barunku, tak i Svěrákovou Obecnou školou, v níž ztvárnila maminku. Samozřejmě nemůžeme nepromítnout hlavně její Popelku," naráží Koliha na skutečnost, že filmová verze Tří oříšků pro popelku byla před časem vyhlášena dětskými diváky jako pohádka století.

Mezi další herce, kteří mají přijet do Zlína, patří hrdina filmu Trhák či vláčilovské tragédie Stíny na konci léta Juraj Kukura, kterého jsme viděli i v Schimanského policejní sérii. Festival uctí i pět let od smrti Julia Satinského či velikány filmu, jako byli Jiří Brdečka či režisér Starců na chmelu Ladislav Rychman.

HOSTÉ FESTIVALU

Haley Joel Osment

Libuše Šafránková

Andrej Chalimon

Juraj Kukura

Jan Balej

Lawrence Guterman

Irena Pavlásková

Gerret van Dijk

Barbora Seidlová

Mahulena Bočanová

Marián Labuda

Andrej Hryc

Jirí Mádl

Tomáš Hanák

Pavel Trávníček

Gabriela Vránová

Program chce připomenout i nedávno zesnulé - skladatele populárních šlágrů i filmové hudby Karla Svobodu či filmovou režisérku Drahomíru Královou. Přijede i Rumcajs Svou slavnost bude mít na festivalu také známá postavička Václava Čtvrtka a výtvarníka Radka Pilaře Rumcajs, který letos slaví 40 let. Proto festivalový kinematovlak vyrazil už 27. dubna tentokrát z lesa Řáholce, další oslavy jsou nachystány zejména na středu 30. května, kdy by měl Rumcajs oslavit své narozeniny v životní velikosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám