Hlavní obsah

Zlínský festival láká Spielberga a bojuje o film Maharal

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež Zlín představil v Praze program letošního, 47. ročníku, který se uskuteční od 27. května do 2. června ve Zlíně. Jedna z největších přehlídek dětského filmu na světě udělí čestnou cenu Libuši Šafránkové a chystá některé novinky, například "školku".

Článek

Petr Koliha, umělecký ředitel festivalu, slíbil, že přehlídka nebude menší než loni: "Můžu dnes prozradit, že cenu za přínos světové kinematografii převezme česká herečka Libuše Šafránková."

Hlavní hvězdy festivalu Koliha prozradit ještě nechtěl, ovšem přiznal, že dlouhodobě usilují o přítomnost amerického režiséra Stevena Spielberga. "Letos to ještě určitě nebude, ale myslím, že máme velmi dobře nakročeno, aby se to třeba další rok povedlo. Otázkou je, aby si pan Spielberg našel ve svém itineráři čas přijet a stal se naším hostem," doplnil.

Zřejmě s tím souvisí i potvrzená účast herce Haleyho Joela Osmenta, který si zahrál dětskou roli ve Spielbergově sci-fi A.I. Umělá inteligence a už v jedenácti letech byl nominován na Oscara za roli v Šestém smyslu. V porotě zasedne americký režisér Lawrence Guterman, jenž se podílel na animovaném filmu Mravenec Z nebo na snímku Jako kočky a psi.

Festival připomene krátkými retrospektivami dále třeba pět let od úmrtí Julia Satinského, 90 let od narození Jiřího Brdečky a sté jubileum švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové.

Spor o Maharal

Zlínfest už před časem předeslal, že v soutěži filmů pro děti bude nový český snímek Maharal - tajemství talismanu Pavla Jandourka. "S podivem jsem si přečetl, že tento snímek je uveden v programu letošního Febiofestu. Dlouho jsme ale už usilovali, abychom mohli Maharal uvést ve festivalové premiéře právě my. Nechceme film ničit, ale byli jsme na něčem domluveni," postěžoval si Koliha. "Nevím, kde došlo k chybě, ale přičítal bych to na stranu Febiofestu," doplnil.

Ten se ale brání. "My jsme o žádném problému nevěděli, jednali jsme s Bontonfilmem, který má distribuční práva na film, ale nedozvěděli jsme se, že nemá festivalová práva," řekl Právu mluvčí Febiofestu Pavel Sladký. Podle programového ředitele Febiofestu Přemysla Martínka bude Maharal uveden v Praze pouze v rámci dvou uzavřených představení pro sponzory. "Z regionálních projekcí snímek stahujeme," sdělil v úterý Právu. Akční znělku festivalu natočil absolvent FAMU Vít Karas. "Odtajněna" bude až na festivalu.

Zlínská školka

Letos bude mít festival hlavní sál ve Velkém kině ve Zlíně. Ovšem Jiřina Skaunicová, která má na starost produkci festivalu, včera informovala, že festival podepsal smlouvu o dlouholeté spolupráci s nově vznikajícím zlínským multiplexem Zlaté jablko. V něm by mohli uvítat návštěvníky festivalu už v roce 2008.

Přehlídka ve Zlíně připravuje také vznik stálé expozice k 60. výročí první cesty dvou zlínských cestovatelů, Zikmunda a Hanzelky, kteří svá dobrodružství zaznamenávali právě na filmový pás. Novinkou bude i takzvaná filmová školka. "Chceme do Zlína pozvat mladé české herce a herečky i s jejich malými dětmi a připravit pro ně festivalový program pro celou rodinu. Účast přislíbili například Saša Rašilov a Vanda Hybnerová s dětmi nebo Tomáš Matonoha s rodinou," uzavřel Koliha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám