Hlavní obsah

V kinech je film Občan pes, který uspěl loni v Karlových Varech

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý týden proudí do českých kin filmové premiéry, jako by se protrhla hráz, ale málokdy se stane, aby distribuční společnosti koupily film, který je naprosto šílený, přitom chytře natočený a komický až k slzám jako thajský snímek Občan Pes.

Článek

Pod je dojemný outsider, taky blázen a řekli bychom - buran. Věří, že když si najde v Bangkoku práci, jak mu předpověděla doma na vesnici babička, naroste mu ocas.

A Pod se zamiluje do uklízečky Jin, která pořád uklízí, sní a věří v tajnou moc bílé knihy, jež jí spadla jednou k nohám z troskotajícího letadla. Neumí číst, ale kniha, která je ve skutečnosti italský pornografický román, jí změní celý život, stejně tak jako sama Jin změní život zamilovanému Podovi. Z Jin se stane ekologická aktivistka.

Je to hlína

A to ještě není výčtu výstředností v této pestrobarevné, excentrické podívané konec. Na film můžete jít s tím, že se budete bavit a čekat na několik neuvěřitelných hlášek, které jsou - jednoduše řečeno - hlína. Když přijede motocyklový taxikář celý bledý k smrti, podiví se Pod, že vypadá jako mrtvý. Však já taky jsem mrtvý, odpoví řidič. Ale měl tak rád svoji práci, že ji dělá i po smrti. A opilý plyšový Méďa s cigárem a sklenkou v baru by byl v nadsázce řečeno na Oscara - kdyby světovému filmovému byznysu nevládly spíš průměrné filmy mainstreamových žánrů, které jsou obvykle krotké, očekávatelné, sterilní a... dojemné.

Ale můžete si užít i to, jak nečekaná, šokující a vizuálně pastelová komedie Občan Pes skládá čirou poetiku absurdity, jež je navíc chytře vymyšlená. Jde o experiment, využívající tradiční thajské motivy i populární televizní příběhy, které moderně, skoro "konceptuálně" spojuje - jakoby v duchu televize MTV. Stejně tak míchá realitu s fikcí a nadsázku se záměrným zcizováním komedie. Herci hrají stylizovaně v podobě komických figurek a naivních parodií televizních a hlavně romantických hrdinů.

Thajci si oblíbili ujklizečky

Rozbíhající se a přerývavý filmový příběh uklízečky a vesnického přivandrovalce, kterým režisér Wisit Sasanatieng adaptoval román své manželky, lze číst v druhém plánu jako svěží komentář k současné thajské společnosti. Vždyť uklízečky jsou nejčastějším zaměstnáním a nejpopulárnější postavou thajských filmů, v nichž fungují někdy i jako akční hrdinky.

Občan Pes obrací v postavě devítileté Mam naruby i tamní kult dětských hvězdiček a vítězek různých televizních soutěží. Mam jezdí v taxíku, kouří, pije, propadá hazardu, a protože se cítí osamělá, pořád se hádá a smiřuje se svým plyšovým (taky předčasně dospělým) medvědem. Jako bonus nám tvůrci tohoto mimořádného dílka ukážou, jak by vypadala hromada neekologických plastových lahví, kdyby je někdo začal v Bangkoku sbírat. Je to prostě hlína.

Občan Pes, Thajsko (2004), 100 min, Režie: Wisit Sasanatieng, hrají: Mahasmut Bunyaraksh, Sangthong Ket-U-Tong.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám