Hlavní obsah

Mazda Hakaze: s novým designem to myslí vážně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak to tak vypadá, Mazda se opravdu rozhodla zcela přepracovat svůj designerský přístup. Ukazuje to i nový koncept sportovního SUV s názvem Hakaze. Ten sleduje vzhled koncepčních vozů, které byly představeny na posledních autosalonech.

Článek

Jistě si pamatujete koncepty Mazda Ryuga [celá zpráva] a Mazda Nagare [celá zpráva], které vyvolaly velkou pozornost svým futuristickým vzhledem. Ten je podle vyjádření značky budoucím vzhledem jejich vozů, které by tak měly o dost velký kus předběhnout svou dobu. S tímto vyjádřením jsme mohli polemizovat, mohli jsme o něm i pochybovat, ale čím dál tím víc to vypadá, že to Mazda myslí vážně.

Nový koncept Hakaze je totiž také takový. Tentokrát se sice nejedná o klasický sporťák, ale vyšší SUV. Vzhledově se však stále drží zavedené linie, která je dost dynamická a má navodit pocit přírodních tvarů. Ostatně také jméno Hakaze znamená v japonštině "list ve větru".

:. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte na původní velikost

Automobil má kompaktní rozměry - 4420 mm na délku (jen o 15 mm delší než Mazda3), 1890 mm na šířku a 1560 mm na výšku. Ty ukazují, že sice to SUV je ale pořádně placaté a sportovní. To naznačuje třeba i absence klik či zrcátek, které nahrazují malé kamery. Do vozu se nastupuje dveřmi, jenž se neotevírají klasickým způsobem, ale o 30° se pootevřou ven a pak o 45° se zvednou nahoru.

Zajímavá je na voze i dvoudílná střecha. Ta se dá jednoduše odejmout a uložit do výsuvného zavazadelníku. Pak si mohou cestující vychutnat jízdu jako ve voze typu Targa. Jako pohonná jednotka byla pro vůz určen zážehový čtyřválec o objemu 2,3 l s přímým vstřikem paliva.

V interiéru najdeme také plno zajímavých křivek, ale cestující se asi soustředí spíš na vysoce technicistní úroveň. Ve výbavě nechybí počítač s přístupem na internet, který je propojený s LCD displejem před předním spolujezdcem. Součástí LCD displeje je také malá otočná kamera, která může snímat cestu nebo posádku vozu, takže můžete například svým přátelům dokonale popsat cestu do míst, kde se dá skvěle surfovat.

Zavazadlový prostor má po obou stranách středového tunelu dvojité dno, přičemž spodní strana je z pryže, což přijde vhod při převozu mokrých a pískem zašpiněných předmětů. Většina spínačů je konstruována jako senzory, které jsou bezpečně ukryté pod tenkou krycí fólií. Nehrozí tedy jejich poškození vlhkostí nebo prachem a mimořádně snadné je i čištění interiéru.

Reklama

Související témata:

Související články

L.A. Autoshow: Mazda Nagare Concept

Jako další z nabídky "amerických" konceptů přinášíme naopak designérské cvičení ve velkém stylu. Mazda Nagare Concept je vytvořen ne proto, aby se stal...

Výběr článků

Načítám