Hlavní obsah

Vánoční knihy - Marc Levy, Bohumil Hrabal i Robin Cook

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knižní trh je jako vždy před Vánoci zásoben mnoha tituly. Vybrali jsme pro vás několik zajímavých tipů, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Článek

Marc Levy: Příště

Marc Levy je nejprodávanějším francouzským spisovatelem a proslul svým románem A co když je to pravda?, který se stal celosvětovým bestsellerem. Stejně zajímavý a tajuplně romantický je i jeho druhý román.

Hlavní hrdina Jonathan se ocitá v nezáviděníhodném milostném trojúhelníku a zároveň odhaluje tajemství záhadného obrazu ruského malíře z konce 19. století. Na plátně totiž něco schází, a naopak rentgenové snímky odhalí, že je v něm i něco navíc. Dějem se míhá postava bělovlasé ženy, která se zabývá výzkumem paranormálních jevů, Jonathan cestuje mezi Florencií, Paříží a Londýnem kvůli expertizám a stále častěji se v podivných závratích dostává do minulosti.

Ve chvíli, kdy děj spěje ke zdánlivému šťastnému rozuzlení, Jonathan odhalí tajemství obrazu a zároveň i tragédii a lásku, která přežila celé věky.

Albatros Plus, překlad Jiří Esser, 256 str., brož., 220 Kč

Bohumil Hrabal: Obsluhoval jsem anglického krále

Nové vydání s ilustracemi Michala Machata představuje román, který již patří do kánonu české literatury, v kontextu soudobého výtvarného a grafického názoru.

Osudy pikolíka, který netouží po ničem jiném než se stát milionářem a dosáhnout tak společenského uznání, jsou v Hrabalově podání takřka pikareskním putováním za iluzí, která se rozpadá ve chvíli, kdy se jí hrdina v marnivém úsilí dotkne. Hrabalova próza však není jen gejzírem originální fantazie vypravěče, je i neobyčejně radikálním vhledem do našeho národního charakteru v labyrintu a peripetiích minulého století

Součástí knihy je CD s kompletním textem ve formátu MP3.

Prostor a Mladá fronta, váz., 192 str., 795 Kč

Alan Hall a Michael Leidig: Natascha Kampusch, dívka ze sklepa

Autoři knihy Natascha Kampusch, dívka ze sklepa se tímto případem zabývají celých osm let. Její příběh vstoupí do dějin kriminalistiky i psychologie. Natascha byla unesena, když ji bylo deset let. Celých osm let strávila ve sklepní cele. Pak se jí podařilo uprchnout. Svět spatřil pohlednou, inteligentní a skvěle se vyjadřující ženu.

Tato kniha nachází odpověď na mnoho dosud nezodpovězených otázek. A další zneklidňující otázky klade. Jaké bylo Nataschino dětství? Proč na ni matka bývala zlá? Kdo byl Wolfgang Priklopil?

Práh, 180 str., fotografická příloha, brož, 199 Kč

Mitchell David: Atlas mraků

David Mitchell ve svém rozsáhlém románu maže hranice mezi styly, žánry i časovými rovinami a poutavým způsobem se zamýšlí nad nebezpečím lidské touhy po moci i jejími možnými důsledky.

Nedobrovolný cestovatel plavící se v roce 1850 přes Tichý oceán, vyděděný skladatel obstarávající si nejisté živobytí v Belgii mezi 1. a 2. světovou válkou, ambiciózní novinářka píšící v Kalifornii v dobách, kdy tam byl guvernérem Ronald Reagan, ješitný nakladatel ukrývající se před věřiteli ze zločineckého podsvětí, geneticky modifikovaná jídlonoška čekající na smrt a Zachry, mladý ostrovan zažívající soumrak vědy a civilizace - to jsou vypravěči Atlasu mraků, kteří odkudsi z potemnělých chodeb dějin slyší dozvuky ostatních příběhů. Každý záchvěv ozvěny více či méně pozměňuje jejich vlastní osudy.

BB art, překlad Jana Housarová, váz., 494 str., 299 Kč

Austen Atkinson: Ztracené civilizace

Ve knize Ztracené civilizace se Austen Atkinson věnuje dvaceti civilizacím, které jsou pro nás buď zcela ztraceny, nebo přežívají pouze jako rozvaliny či nepřímé odkazy v literatuře. Neztrácí nikdy ze zřetele jeden konstantní prvek dějin: totiž že tvůrci civilizací jsou lidské bytosti.

Skládá dohromady různorodé prameny informací, jež máme k dispozici, aby vytvořil obraz živé, dýchající komunity a osvětlil starosti jejích příslušníků, kterým dokážeme porozumět i dnes. Zprávy doplňují přiléhavé citáty z pera předních archeologů a vědců, z nichž nejeden při práci těží z výsledků nedávných technologických objevů. Austen zkoumá různorodé složky každé kultury včetně její architektury, náboženství a životního prostředí či politických dějin. Nevyhýbá se ani velkým problémům příslušné doby - například zkoumá, jakými způsoby se zajišťovala potrava v civilizacích od Angkor Watu v Kambodži po Mahram Bilqís v Jemenu a Tiwanaku v Bolívii.

Universum, váz., 499 Kč

Robin Cook: Smrtící gen

Robin Cook ve Smrtícím genu znovu potvrzuje své kvality strhujícího vypravěče a výborného znalce popisovaného prostředí, ale navíc svým příběhem důrazně upozorňuje na jeden z velkých problémů, který souvisí s nedávným rozluštěním lidského genomu.

Na počátku dramatických událostí románu Smrtící gen stojí rozhodnutí hlavní hrdinky, třiačtyřicetileté soudní patoložky Laurie Montgomeryové, že se odstěhuje od svého dlouholetého partnera a kolegy Jacka Stapletona. Laurie si totiž přeje dítě, ale Jack ne. Na Laurii ale doléhají další a další problémy, včetně zdravotních, jimž se snaží unikat čím dál větším pracovním nasazením. Když narazí na podivnou sérii nevysvětlitelných úmrtí mladých pacientů Manhattanské všeobecné nemocnice, nenechá se odradit tím, že pitvy nepřinesly žádné stopy vnějšího zavinění, a proti vůli svých nadřízených se na vlastní pěst snaží prokázat, že šlo o vraždy.

 Knižní klub, 249 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám