Hlavní obsah

Vánoční rádce: jak na koupi počítače pod stromeček

Právo, Novinky, Antonín Falta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolehlivým dárkem pro firmu i pro domácnost je nový stolní počítač nebo notebook. Pokud totiž budou letos uživatelé v podobném rozpoložení jako minulý rok, tak bude nový počítač nebo notebook vánočním přáním mnoha lidí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Podle asociace spotřebního průmyslu a jejího průzkumu, který mapoval nejoblíbenější technické vánoční dárky, by výsledný seznam řazený dle popularity vypadal následovně: přenosný MP3 přehrávač, digitální kamera, videohra, bezdrátový telefon, DVD přehrávač, přenosný CD přehrávač, herní příslušenství, DVD rekordér, mobilní telefon a přenosný počítač.

S výjimkou samotných počítačových nadšenců se však lidé výběru a nákupu vytouženého nového PC pro sebe či druhé vesměs bojí. Ocitají se totiž v nepřátelské džungli plné neznámých termínů a názvů, jako je mikroprocesor, RAM, vypalovačka DVD, USB 2.0 porty nebo zvuk 5.1, když zmíníme jen některé. Nakonec to dopadne tak, že lidé většinou na promyšlený výběr správného PC rezignují a koupí jakýkoli finančně přijatelný a "hezky" vypadající počítač. To se později ukáže jako chyba. Pokusíme se džunglí počítačového žargonu v deseti krocích prosekat a pomoci vám s výběrem skutečně vhodného a praktického vánočního dárku:

1. krok: Co bude nejvíce vyhovovat?

PC se dají přirovnat k botám. Jeden pár zřejmě nepadne všem zaměstnancům firmy a členům rodiny. Pokud vám přijde zajímavá možnost volného pohybu a internetového surfování v libovolném místě podniku či domácnosti, tak si pořiďte notebook s bezdrátovým přístupem k internetu.

Výběr si můžete zjednodušit tím, že si necháte předvést notebooky s mobilní technologií Intel Centrino Duo s procesorem Intel Core 2 Duo. Všechny tyto počítače umožňují připojení k bezdrátové síti a mají procesor se dvěma jádry. Obsahují dvě výpočetní jednotky - neboli dva počítačové mozky.

Chcete spíše pořádně nadupaný stolní počítač? Pak se podívejte na nejnovější modely PC vybavených technologií Intel Viiv a procesorem Intel Core 2 Duo nebo na stroje osazené čipy AMD Athlon 64 X2 či rovnou FX (pokud nemáte hluboko do peněženky). 

3. krok: Mějte dostatek paměti

Operační paměť, označovaná též zkratkou RAM tvoří paměťové destičky připevněné na základní desku uvnitř počítače. Kapacita operační paměti, udávaná v megabytech nebo gigabytech, výrazným způsobem ovlivňuje celkový výkon vašeho počítače.

Vyberte si proto model nejméně s jedním gigabytem RAM (1024 MB RAM). Je to výborná investice nyní a zvláště pak s ohledem na budoucnost. Odborníci uvádějí, že připravovaný nový operační systém Microsoft Vista bude lépe pracovat s gigabytovou a větší operační pamětí.

4. krok: Pořiďte si velký pevný disk

Pevný disk je hlavní úložiště dat v každém PC. Můžeme si jej představit jako ohromnou skříň se zásuvkami, kde jsou uloženy všechny vaše programy a osobní data, jako jsou textové soubory a digitální fotografie. Nejstarší počítače měly kdysi jednotlivé programy a informace uloženy na výměnných pružných (floppy) discích. Když byla na trh uvedena neohebná, vícevrstvá ukládací zařízení, dostala přezdívku pevné disky, která jim pak už zůstala. Tip pro kupující: berte disky s kapacitou 100 gigabytů a větší, neuškodí rovnou 200 GB macek.

5. krok: Pořádné okno do světa

Pořiďte si velký plochý LCD monitor. Zkratka LCD znamená Liquid Crystal Display neboli displej z tekutých krystalů. Tento typ displejů se používá v plochých televizích, PC monitorech, digitálních fotoaparátech, kapesních počítačích, mobilních telefonech a v přenosných multimediálních přehrávačích. Maximální flexibilitu a možnosti zábavy vám zajistí LCD monitory s "filmovým" poměrem stran 16:9. Tyto podlouhlé displeje jsou rozměrově bližší plátnu používanému v kině.

6. krok: DVD vypalovačka by chybět neměla

Vypalovačka je slangový výraz pro PC mechaniku nebo samostatné zařízení, které umožňuje záznam videa a jiného digitálního obsahu na prázdné CD nebo DVD disky. Pokud jste si jisti, že budete ukládat pouze malé objemy dat, případně vytvářet hudební CD, potom vystačíte s CD vypalovačkou, která přehrává DVD disky.

Pokud však budete chtít na jeden disk uložit 4,7 až 8,5 gigabytů dat nebo vytvářet své vlastní DVD video disky, pak si pořiďte optickou mechaniku, která to dokáže.

7. krok: Vhodné pro digitální fotografie

Pokud vlastníte digitální fotoaparát, bude se vám hodit univerzální čtečka paměťových karet. Toto praktické zařízení umístěné na přední straně stolních PC nebo na boku některých notebooků umožňuje okamžité připojení paměťové karty z fotoaparátu do počítače a rychlé zkopírování fotografií na pevný disk PC. Dobrou volbou je čtečka, která si poradí s nejrozšířenějšími SD, XD a Compac Flash kartami.

8. krok: Ideální připojení - USB 2.0 a FireWire

Tato dvě vysokorychlostní rozhraní jsou určena pro připojení příslušenství od digitálních kamer a tiskáren až po skenery a digitální videokamery. Všechna dnes prodávaná PC jsou vybavena konektory vysokorychlostního USB 2.0.

Pokud budete chtít k počítači připojit digitální videokameru, je nezbytný právě konektor FireWire. Tato technologie byla vyvinuta společností Apple k rychlému přenosu digitálních informací mezi počítačem a dalšími zařízeními, jako jsou právě digitální kamery, a to rychlostí až 400 miliónů bitů za sekundu.

9. krok: Ochrana před počítačovými viry

Většina PC se dnes prodává už s nainstalovanou zkušební verzí některého z oblíbených antivirových programů. Pokud surfujete po internetu, je ochrana proti virům naprosto nezbytná. Zkontrolujte, zda je ochrana zapnutá. Pro vyšší stupeň ochrany si pořiďte ještě software, který blokuje škodlivý spyware a adware.

Spyware jsou malé počítačové programy, které se do počítače dostávají společně se soubory freeware a shareware aplikací nebo s hudbou z výměnných služeb. Nainstalují se do PC bez vašeho vědomí či souhlasu. Bedlivě a nepozorovaně sledují vaše aktivity na internetu. Informace o vás jsou zasílány inzerentům a využívány pro další marketingové účely. Zákeřný spyware se dokonce používá ke sběru e-mailových adres, hesel a informací o kreditních kartách.

Blízký příbuzný spywaru je takzvaný adware, který se rovněž instaluje na počítač během procházení webu bez vašeho svolení. Tyto programy shromažďují informace o vás a vaší činnosti na internetu. Informace jsou používány k zobrazování nevyžádané reklamy ve vyskakujících oknech webového prohlížeče.

10. krok: Pojistěte se delší záruční dobou

Základní záruční doba pro koncové spotřebitele je dva roky. Pokud nejste počítačový nadšenec, kterému řešení problémů a montování PC působí radost, uvažujte o prodloužené záruce.

Další možností bývá příplatek za řešení závad přímo u vás ve firmě či doma, bez nutnosti nosit zařízení k prodejci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám