Hlavní obsah

Vánoční DVD - X-Men, Za plotem i Maximální limit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se blíží, a jaký je lepší dárek, než dobrý film? V rozhodování vám může pomoci náš výběr DVD, která vycházejí tento týden.

Článek

X-Men: Poslední vzdor

X-Men: Poslední vzdor je třetí a zatím poslední adaptací slavného komiksu o mutantských superhrdinech X-Menech. S tímto dílem se změnil režisér a Bryana Singera, který mezitím natočil Superman se vrací, nahradil Brett Ratner (Když se setmí, Červený drak). 

Zápletkou filmu je vynález léku, který dokáže proměnit mutanty v obyčejné lidské bytosti. Mutanti mají poprvé možnost zvolit si svou budoucnost: buď si mohou zachovat svou výjimečnost, která je však příčinou jejich izolace a odcizení od ostatních, nebo se svých schopností vzdát a stát se normálními lidmi. Protichůdné názory vůdců mutantů Charlese Xaviera, který hlásá toleranci, a Magneta, podle nějž přežívají jen ti nejsilnější, jsou podrobeny poslední zkoušce - rozpoutají válku, která má všechny války definitivně ukončit. 

Ve filmu se znovu objevují nejen všechny důležité postavy z předchozích pokračování, ale připojila se řada nových. Například Beast, který je nejen velmi nadaný a inteligentní genetik, ale také mutant. Mutant přezdívaný Angel dokáže létat díky svým křídlům. K dalším novým mutantům patří Callisto, jíž citlivé smysly umožňují najít ostatní mutanty a zjistit, jakými schopnostmi disponují; Multiple Man dokáže vytvářet fyzické kopie sebe sama; Leech dokáže schopnosti ostatních oslabit. 

X-Men: The Last Stand,  USA 2006, 104 min., režie: Brett Ratner, hrají: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle Berryová, Famke Janssen, Rebecca Romijn-Stamosová... 

Dobrou noc a hodně štěstí

Černobílé drama George Clooneyho je rekonstrukcí sporu komentátora zpravodajství stanice CBS Edwarda Murrowa se senátorem Josephem McCarthym. Jejich konfrontace se odehrávaly přímo v živém vysílání.  

McCarthy stál v 50. letech v čele senátního výboru, který vyšetřoval občany podezřelé ze spolupráce s komunisty. Kampaň senátora McCarthyho v nejmrazivějších letech studené války lze přirovnat k politickým procesům ve východním bloku ve stejné době, i když postihy v případě USA nebyly vždy tak tvrdé. Nespravedlivé obvinění přesto zničilo řadě lidí život nebo kariéru. Právě televizní zpravodajství o těchto kauzách pomohlo pronásledování zastavit.  

Good Night, and Good Luck., USA 2005, 93 min., české titulky, režie: George Clooney, hrají: David Strathairn, Robert John Burke, Patricia Clarksonová, George Clooney, Jeff Daniels, Tate Donovan, Robert Downey Jr., Frank Langella, Thomas McCarthy, Matt Ross, Ray Wise...  

Maximální limit

Napínavý thriller o světě sportovních sázek, ve kterém někdy stačí hodit mincí a můžete vydělat celé jmění.  

Brandon Lang je nadějná hvězda vysokoškolského fotbalu, ale kruté zranění překazí jeho sportovní kariéru. Aby se dostal zpátky na špičku, využije své znalosti z fotbalového světa v lukrativním byznysu sportovních sázek. Jeho talentu si všimne Walter Abrams, mocný šéf obrovské národní korporace, která dává tipy na sázky a Brandon se stává jeho chráněncem. Zvyká si na svět plný krásných žen, sportovních vozů a stohů peněz, ale jeho zdánlivě idylický život se mění v boj podvodníka proti podvodníkovi, poté co netrefí výhru a v sázce jsou miliony dolarů... 

Two for the money, USA 2005, 95 min, režie: D.J. Caruso, hrají: Al Pacino, Matthew McConaughey, Rene Russová, Armand Assante, Kevin Chapman, Jeremy Piven... 

Za plotem

Animovaná komedie studia DreamWorks Za plotem vznikla podle stejnojmenného populárního komiksového stripu, ve kterém želva a mýval zpoza živého plotu ironicky komentují chování lidí žijících v sousedství. 

Želví sameček Verne a jeho kamarádi z lesa po procitnutí ze zimního spánku zjistili, že jim kolem domova vyrostl vysoký živý plot. Světácký mýval RJ jim ale vysvětlí, že svět za plotem je "bránou k lepšímu životu", kde lidi žijí, aby jedli, na rozdíl od zvířat, která jedí, aby přežila. Svět lidí je proto logicky k prasknutí nacpaný jídlem, které čeká jen na to, až ho po zimě vyhladovělá zvířátka ukořistí a zbaští.  

Želvák Verne, dosavadní šéf lesní tlupy, na charismatického mývala hodně žárlí a navíc má z neznámého světa za plotem strach. RJ je ale skvělý manipulátor (navíc s poměrně nekalými úmysly), a tak se gang lupičů ve složení - jedna hyperaktivní veverka, skunčí drsňačka, ježčí rodinka a dvě vačice - záhy začne pod jeho vedením vydávat za plot na výpravy za člověčími lahůdkami. Lidská civilizace ale dokáže být mnohem nebezpečnější, než by čekali. Zvlášť, když jde o její jídlo! 

Over the Hedge, USA 2006, 83 min., režie: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick, hrají v českém znění: Pavel Soukup, Jiří Štěpnička, Bohdan Tůma, Radka Stupková, Luděk Čtvrtlík, Martin Stránský... 

Krajina přílivu

Poslední film Terriho Gilliama  Krajina přílivu je oslavou nespoutaných schopností dětské fantazie.

Jeliza-Rose je malá dívka ve velmi nezvyklé životní situaci - oba její rodiče propadli drogám. Když umře její matka, vydává se dívka na zvláštní cestu se svým otcem Noahem, rock'n'rollovým muzikantem, jehož dny slávy jsou už dávno sečteny. 

Velké osamělosti, která ji v novém domově provází, se Jeliza-Rose snaží uniknout do vysněného světa, jenž existuje pouze v její fantazii. V téhle říši mají světlušky jména, strašáci se za soumraku probouzejí k životu a veverky mluví.  

Ze začátku jí v imaginárním světě dělají doprovod pouze hlavy čtyřech panenek, později však potká Dickense, mentálně postiženého mladého muže s uvažováním na úrovni desetiletého dítěte. Ten se ve svém neoprénovém obleku a plavkách celé dny ukrývá v ponorce z haraburdí a vyčkává na příležitost ulovit obřího žraloka, který okupuje koleje. A je tu i jeho starší sestra Dell - kolohnát v černém oblečení, skrývající svou tvář za včelařskou maskou. 

Tideland, USA 2006, 122 min., české titulky, režie: Terry Gilliam, hrají: Jodelle Ferlandová, Janet McTeerová, Brendan Fletcher, Jennifer Tillyová, Jeff Bridges, Dylan Taylor... 

Na lince je vrah

Pro hrdinku napínavého thrilleru Jill Johnsonovou, která si chtěla přivydělat hlídáním dětí, to měla být ideální práce. Rodiče pryč. Lednice plná k prasknutí. Děti uložené v posteli. Pak ale zazvonil telefon a zlověstný hlas se ptá: "Zkontrolovala jsi děti?" Jill přepadá panika. Zamkne se, rozsvítí světla, zatáhne závěsy a volá na policii. Ta telefonáty prověří a poté Jill sděluje nepříjemnou zprávu. Volající se nachází uvnitř v domě. A tak jde k smrti vystrašená dívka nahoru zkontrolovat děti a její pohodový večer se pomalu mění v nervy drásající zlý sen plný úzkostného napětí, hrůzy a děsu.

 When a Stranger Calls, USA 2006, 86 min., režie: Simon West, hrají: Camilla Belleová, Brian Geraghty, Clark Gregg, Katie Cassidyová...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám