Hlavní obsah

Vánoční knihy - Chuck Palahniuk, Patrick Süskind i Julia Navarrová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud pátráte po vhodné knížce pod stromeček, možná vám pomůže náš výběr z novinek tohoto týdne.

Článek

Chuck Palahniuk: Deník

Americký spisovatel Chuck Palahniuk je autorem šesti románů, z nichž u nás vyšly zatím čtyři. V Deníku se Palahniuk soustředí na grafologii a choroby slavných umělců. Klíčovou větou Deníku je ,,Kde berete inspiraci?"

Misty zaznamenává svůj příběh ve formě zápisků pro manžela Petera, jenž leží v komatu po nezdařeném pokusu o sebevraždu. Žena chtěla být dříve malířkou, ale sňatek a těhotenství jí to znemožnily. Peterův pokus o sebevraždu ji k umění navracejí, zvlášť když zjistí, že manžel psal na stěny domů, které rekonstruoval, zlověstná proroctví o ostrově, na který nesmí nikdo vstoupit.

Odeon, 240 str., 229 Kč

Martin Gilbert: Druhá světová válka

Druhá světová válka je stejně jako předcházející samostatný svazek vydaný pod názvem První světová válka napsán analistickým stylem, a tudíž podává synchronní přehled událostí ve všech fázích postupně se rozšiřujícího celosvětového konfliktu, který se odehrál v letech 1939-1945.

Autor čerpá nejen z oficiálních - a často donedávna utajovaných - dokumentů všech válčících stran, avšak opět klade značný důraz na deníky, korespondenci a další relevantní písemnosti subalterních velitelů, obyčejných vojáků a v neposlední řadě i obětí perzekuce a pronásledování.

Kniha pojednává o celém trvání války, avšak nekončí kapitulací Japonska v srpnu 1945, nýbrž je doplněna perspektivním přehledem poválečného vývoje od studené války až po dnešek a rozsáhlým souborem neznámých fotografií a map všech bojových pásem.

BBart., překlad Zdeněk Hron, 896 str., 690 Kč

Alan Moore, Gene Ha: Top 10 - Devětačtyřicáníci

Volné pokračování série Top 10, nebo spíš vlastně volné předkračování, protože děj se odehrává těsně po druhé světové válce, kdy se do města Neopolis začínají sjíždět superhrdinové a superpadouši a zřizuje se první policejní sbor.

Alan Moore se ještě jednou vrátil do svého světa, aby tentokrát nevsadil na ryzí kriminálku, ale vyprávěl příběh o poválečném budování a hledání místa v životě a sexuální orientace.

BB art, překlad Richard Podaný, Crew, 110 str., 490 Kč

Patrick Süskind: Parfém - Příběh vraha

Süskindův román Parfém vzbudil velkou světovou pozornost, zdá se, jako by od dob Edgara Allana Poea nikdo nenapsal tak dokonalý horor. Svou posedlostí po vytvoření dokonalého parfému vedoucí až k vraždám je hrdina vyobcován ze společnosti normálních lidí a stává se psancem.

V roce 2006 byl podle Süskindovy předlohy natočen stejnojmenný film pod vedením režiséra Toma Tykwera s Alanem Rickmanem a Dustinem Hoffmanem, který právě přichází do našich kin.

Academia, překlad Jitka a Rudolf Tomanovi, 210 str., 99 Kč

Julia Navarrová: Bratrstvo turínského plátna

Španělská spisovatelka, novinářka a publicistka Julia Navarrová nás ve svém bestselleru s úžasnou schopností vykreslit nejen prostředí, ale i charaktery postav provede prakticky po celém světě, celými moderními dějinami. Příběh vyvrcholí v turínských katakombách, kde se nenávratně (a naprosto nečekaně) uzavřou osudy několika hlavních hrdinů. 

Temné tajemství, záhada plátna, do něhož bylo kdysi zavinuto tělo Ježíše Nazaretského, se zrodila v Palestině a prochází Byzantskou říší, středověkými templářskými hrady v Palestině, Francii a Portugalsku, aby se v současnosti stala předmětem krvavého sporu mezi tajnou křesťanskou sektou z turecké Edessy a ještě utajenějšími pokračovateli a dědici templářských tradic.

Mladá fronta, váz., 424 str., 339 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám