Hlavní obsah

Hra na Vánoce: Phoenix Wright aneb jak si zahrát na právníka

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phoenix Wright je mladým právníkem, který se právě chystá na svůj první případ. Adventura se silným příběhem se rychle rozjíždí a zanedlouho jste již coby nezkušený advokát přítomni prvnímu stání a snažíte se dokázat nevinu svého klienta.

Článek

Hra Phoenix Wright: Ace Attorney je rozdělena do čtyř poměrně rozsáhlých kapitol, které na sebe plynule navazují. Po skončení celé série je pak hráč odměněn ještě jedním bonusovým případem, který se odehrává v podobném duchu, jako případy předešlé.

V úvodu každé z kapitol se odehraje zločin, přičemž není jasné, kdo se proti zákonu provinil. Státní zástupce má však přehled vždy a domnělého provinilce ihned strká pod zámek. Na vás pak je, abyste získali souhlas podezřelého s tím, že jej budete hájit, obhlídnout místo události, pohovořit si s osobami, které byly v inkriminované době blízko zločinu a shromáždit tak důkazy, s nimiž prokážete nevinu vašeho klienta. 

Adventura kombinovaná se soudním stáním

Každá z kapitol se sestává z několika částí - v první z pohledu první osoby prozkoumáváme terén přes dotykovou obrazovku, hledáme důkazy, odklikáváme dialogy (pozor, nejsou česky, takže kdo nevládne alespoň základní angličtinou, bude mít při hraní poměrně těžkou pozici).

V závěrečné pak s pomocí shromážděných indícií vedeme obhajobu u soudu a snažíme se napadat slabá místa ve výpovědi svědků. Pokud například zjistíme, že osoba popisuje něco, co je ve srovnání s důkazy nemožné, vzneseme námitku a křivopřísežníka donutíme změnit výpověď. Ten se poté zpravidla zamotává do vlastní smyšlené storky stále víc a více, což státní zástupce odměňuje stále zachmuřenějším pohledem a hráč nefalšovanou radostí z toho, že má nad případem stále kontrolu... 

Zákysy jsou překonatelné

Bohužel nebo spíš bohudík vzhledem k některým zákysům je příběh lineární - z nastoupeného kurzu ho totiž nic nevyvede. A tak pokud "správně" nepohovoříte s určitou osobou, nenaleznete ten pravý předmět na určitém místě, tak se v příběhu dále nepohnete. Ovšem je nutné říci, že přestože si někdy mozkové závity namůžete více než je zdrávo, jsou problémy překonatelné. Drtivá většina z nich má totiž logický základ.

Hra vyprávěná manga postavičkami je velice chytlavá a přestože už jsou její poslední kapitolky trochu nudné, protože stále používají k řešení případů stejné postupy jako předešlé, tedy najdi, promluv a správně a v pravý čas předmět nebo informaci použij, je hráč u obrazovky držen čekáním na to, jak celý příběh nakonec dopadne. A to se v dnešní době plné 3D stříleček s cákanci krve zvláště cení. 

Cena titulu Phoenix Wright Ace Attorney1199 Kč
Cena konzole Nintendo DS4990 Kč

Konzole Nintendo DS Lite

  • Velikost (zavřená): 133 mm široká, 73.9 mm dlouhá, 21.5 mm vysoká
  • Vrchní displej: podsvícený, uhlopříčka 7,6 cm, typ TFT color LCD s rozlišením 256 x 192 pixelů, zobrazí 260,000 barev
  • Spodní displej: reaguje na dotek,  stejné specifikace jako vrchní panel
  • Výbava konzole: bezdrátový modul IEEE 802.11, dosah 30 - 100 stop, možnost hry více hráčů, obsažený mikrofon, pero k ovládání dotykového displeje, obsahuje porty pro Game Boy Advance hry, konzole zobrazuje aktuální čas, datum, funguje i jako budík
  • Procesor: dva čipy: ARM9 a ARM7
  • Zvuk: Stereo reproduktory 
  • Baterie: typu lithium ion, zajišťuje 5 - 19 hodin hraní v závislosti na podsvětlení displeje, adaptér nabije konzoli během 4 hodin
  • Barva konzole: černá, bílá, růžová 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám