Hlavní obsah

Ženy dosáhnou platové rovnosti s muži za 118 let

Světové ekonomické fórum má jasno. Ženy rovnosti s muži v platové politice dosáhnou. Jednou. Ale bude to až za 118 let. Tedy nikdo z těch, kdo zrovna žije, byť ještě saje mléko z prsu, se toho zřejmě nedožije. I kdyby předpovědi prodlužování života byly pravdivé. Světové ekonomické fórum totiž spočítalo, že růst mezd žen je o desítky let zpožděný za růstem platu mužů.

Foto: Profimedia.cz

Platy mužů a žen se v blízké budoucnosti nesrovnají. Ilustrační foto

Článek

Ženy dnes vydělávají v průměru to, co vydělávali muži v průměru v roce 2006. Pokud bude míra růstu stejná jako nyní, ženy doženou muže až v roce 2133. Zemí s největší rovností pohlaví byl přitom jmenován Island.

„Mají nejlepší rodinnou politiku na světě. Jejich systém péče o děti je nejlepší a mají nejlepší zákony s ohledem na otcovství, mateřství a rodičovskou dovolenou,“ tvrdí autorka výzkumu Saadia Zahidiová ze Světového ekonomického fóra.

Otázkou zůstává, proč politikové jiných zemí světa Island dávno nekopírují. Zřejmě jsou podobně jako čeští politici přesvědčeni, že vše vědí nejlépe. Výzvu pro ně má Klaus Schwab, zakladatel Světového ekonomického fóra.

„Musíme vytvořit svět, v němž si budeme cenit příspěvků a nápadů žen stejně jako těch od mužů. Pohlavní rovnost v našem myšlení a činech bude nezbytná, pokud chceme pomoci zaručit, že budoucnost bude sloužit humanismu a nebude jí ohrožována,“ míní Schwab.

Deset zemí s největší rovností pohlaví podle Světového ekonomického fóra
1.Island
2.Norsko
3.Finsko
4.Švédsko
5.Irsko
6.Rwanda
7.Filipíny
8.Švýcarsko
9.Slovinsko
10.Nový Zéland

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám