Hlavní obsah

Zemřel slavný francouzský šéfkuchař. Jeho žákem byl i Ramsey

V Londýně zemřel francouzský šéfkuchař Albert Roux, který se zasadil o popularizaci francouzské gastronomie v Británii. Držiteli tří michelinských hvězd, který vychoval celou generaci kuchařů, bylo 85 let.

Foto: Profimedia.cz

Albert Roux (vpravo) se svým bratrem

Článek

Bratři Albert a Michel Rouxovi přijeli do Británie na konci 60. let. Jejich restaurace Le Gavroche v Londýně a Waterside Inn v Bray-on-Thames nabízející francouzskou gastronomii na vysoké úrovni slavily nebývalý úspěch. V roce 1982 se Albert Roux stal dokonce prvním kuchařem v Británii, který získal tři michelinské hvězdy, jedno z nejcennějších uznání v oboru.

Vyučený cukrář z rodiny uzenářů pracoval v kuchyních mnoha známých britských osobností nebo na francouzském velvyslanectví v Londýně. Kontakty ve vysoké společnosti mu pomohly při otevření první restaurace, kterého se účastnil i Robert Redford nebo Charlie Chaplin. Měl podnikavého ducha a časem otevřel několik dalších restaurací, bistro, řeznictví nebo hotel.

Foto: Profimedia.cz

Albert Roux přinesl do Velké Británie francouzskou gastronomii.

Bratři Rouxovi si do svých podniků brali učně, ze kterých často vyrostli budoucí světoví kuchaři. Průzkum z roku 2013 spočítal, že více než polovina držitelů michelinských hvězd mezi britskými kuchaři prošla učením u jednoho z bratrů Rouxových. Albertův bývalý žák Gordon Ramsay o něm mluví jako o „legendě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám