Hlavní obsah

Venkovní cvičení je v Česku populární, je účinné a zadarmo

– Praha

V České republice neustále přibývá počet venkovních posiloven a fitness strojů, kde si může veřejnost zacvičit úplně zadarmo. Kam přesně v Praze vyrazit a jaké cviky můžete v rámci těchto posiloven využít, to se naše redakce snažila zjistit společně s trenérem a českým reprezentantem ve Street Workoutu Patrikem Semerákem.

Venkovní workout cvičení je v Česku populární, je účinné a zadarmo Video: Novinky

 
Článek

V Praze je workoutových hřišť několik desítek. Zacvičit si například můžete přijít do Riegrových sadů na Praze 2. Dalším oblíbeným místem je hřiště v pražských Letňanech, Podvinný mlýn, Rajská zahrada a řada dalších.

Sportovní aktivita známá pod názvem street workout se v Česku objevila poměrně nedávno. Jedná se o druh cvičení, které je mnohdy označováno slovem kalistenika. Vyznačuje se tím, že se cvičí venku a je založeno na cvicích s vlastní tělesnou vahou.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Naše redakce společně s lektorem a českým reprezentantem ve Workout Stylu Patrikem Semerákem vyrazila hned na dvě taková sportoviště. První z nich se nachází přímo v Riegrových sadech na Praze 2 a druhé v Letňanech. Na vlastní kůži jsme tak vyzkoušeli všechny základní cviky, které zde můžete praktikovat.

Mezi nejzákladnější cviky v kalistenice patří shyby, dipy (konkrétně se jedná o kliky na bradlech, hrazdě či lavici), kliky a také dřepy. Pokud s workoutem začínáte, je dobré cviky opakovat pouze několikrát a hned na začátku se extrémně nepřemáhat.

„Shyb patří mezi nejzákladnější cviky posilování se svojí vlastní vahou. Tímto pohybem posilujeme zádové svalstvo a biceps. Změnou úchopu jak nadhmatem, podhmatem či šíře úchopu měníme i zapojení různých svalových partií. Shyb by měl být proveden vždy striktně a bez žádného kopání, cuknutí, vždy do proplých rukou s aktivací lopatek,“ vysvětluje sportovec Patrik Semerák.

U kliků lze měnit polohy rukou pro různou aktivaci dalších svalů.
reprezentantem ve Workout Stylu Patrikem Semerákem

„Klik je další posilovací cvik pro horní část těla, kdy nejvíce zabírá hruď (prsní svalstvo a tricepsové) v menší míře pak zapojujeme deltové a břišní svalstvo. U kliků lze měnit polohy rukou pro různou aktivaci dalších svalů. Klik by měl začínat a končit v proplých rukou. Vždy by měl být prolomen 90 stupňů. Při kliku musí být celé tělo v rovině jako prkno a hýbe se nahoru a dolů. Záda nesmí být nijak propadlá či prohlá.”

„Dalším základním cvikem jsou dipy neboli kliky na bradlech. Je to nejlepší cvik na triceps, hrudník a částečně i přední delty. Variace dipů může být různá. Dip začíná a končí v proplých rukou, vždy by měl být prolomen 90 stupňů. Pokud to dovoluje výška bradel, tak máme nohy vždy natažené pod sebou a nepokrčené. Provedení dipů musí být opět bez cukání, kopnutí a pomoci nohou či jiné části těla,” doplňuje sportovec.

Nepodceňovat rozcvičku

Před samotným tréninkem je ideální se pár minut rozehřát. Ideální je například skok přes švihadlo nebo strečink. Po tréninku je důležité si dát určitě 10 - 15 minut strečinku a pořádně se tak protáhnout. Délka tréninku pro úplné začátečníky postačí 30 minut. I tady platí pravidlo, méně je někdy více.

„Venkovní posilovna je skvělá. Jste na čerstvém vzduchu, je to úplná volnost, můžete si dělat, co chcete, ale musí se všechno dělat poctivě. Pro mě je to určitě lepší varianta, než být v zapoceném fitness centru,“ doplnil český reprezentant ve Workout Stylu Patrik Semerák, který se věnuje takzvanému tancování na hrazdách a přivezl si z mistrovství světa na Ukrajině 7. místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám