Hlavní obsah

V převratné restauraci nevynesli už dva roky koš

Novinky, jky

Když člověk slyší slovo ekolog či bojovník za čistou přírodu, jen málokdo si vybaví podnikatele, který by vedl restauraci a tento přístup k přírodě zastával. Šestatřicetiletý Justin Vraney provozuje restauraci v Chicagu a za dva roky nemusel vynést koš. Nastřádal totiž tolik odpadu, kolik vyprodukuje podobně velká běžná restaurace za deset minut.

BEZ KOMENTÁŘE: V restauraci už dva roky nevynesli koše. Neprodukují totiž žádné odpadky

 
Článek

Justin Vraney si dal za cíl stvořit restauraci, která nebude produkovat žádný odpad. Tento cíl je o to složitější, že jde o fastfoodovou restauraci, které běžně produkují odpadu vůbec nejvíc. Vraney však otevřel restauraci Sandwich Me In s tím, že to zvládne. A opravdu se mu to podařilo. Po dvou letech je v malé hromádce odpadků takřka jen to, co v restauraci zanechali hosté a co nelze zrecyklovat.

„Víte, pokud dokážu tohle zvládnout já s rychloobslužnou restaurací, doufám, že tím pomůžu inspirovat i jiné restaurace,” přál si Vraney.

Po dvou letech výdělečný

Nic však není zadarmo. Aby majitel restaurace dosáhl svého cíle, musel nejdřív zajistit to, že restaurace běží kompletně na udržitelné energetické zdroje. Jídlo přichází přímo z místních farem balené zcela minimálně, navíc do recyklovatelných obalů. A zcela vše, co restaurace vyprodukuje – od zbytků jídla po použitý olej na smažení – je využito znovu k nějakému dalšímu účelu.

Prvních šest měsíců dělal Vraney ve své restauraci absolutně všechno, aby minimalizoval náklady. Zároveň však nemohl využívat šetřičů času, jakým je třeba bujón. Místo toho jej vaří sám z kostí, které zbydou po přípravě pokrmů. Teprve po dvou letech už prý může říci, že něco málo vydělává a jeho restaurace se stala výdělečnou.

Nízké náklady

Vraney vede podobně i svou domácnost. Jídlo a jeho příprava jsou pak jeho velkou vášní, a tak usilovně pracuje, aby se jí mohl věnovat a zároveň mohl mít vnitřní klid, že v zájmu svých dětí neškodí životnímu prostředí.

Vraney tvrdí, že náklady na jídlo jsou „opravdu nízké”, protože využívá místní producenty a hlavně využije vše až do posledního drobku. Křupavé uzené kuřecí kůžičky využije do jednoho ze svých salátů, z kostí dělá vývar, ze zbylé zeleniny dělá další den hamburgery a pro vaření nepoužitelný odpad z jídla poskytuje farmářům jako krmi pro drůbež a hospodářská zvířata. Výměnou za to od nich dostává vejce a další produkty.

Začít se musí u sebe

„Pro mě to není o penězích. Dívám se na to více ze šíře. Dá se to udělat teď a za rozumné náklady. Mám děti a zajímá mě jejich budoucnost - ony už nebudou moci žít stejným způsobem, jakým jsme žili my. Chci, aby mohly mít podobný život, jako jsem měl já. Nejsem gambler, nehodlám nic riskovat a začít musím u sebe. Chci se postarat o to, co miluji nejvíc,” uvedl Američan s odkazem na klimatické změny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám