Hlavní obsah

V Maďarsku úspěšně nastartovali gastronomickou revoluci

– Budapešť
Novinky, jky

Je to asi deset let, kdy se maďarští přední kuchaři začali pokoušet o gastronomickou obrodu své země. Podle odborníků jejich snažení konečně nese své ovoce. Na proběhlém Gourmet Festivalu, který je největší akcí vysoké gastronomie v zemi, se o tom mohli přesvědčit i běžní lidé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Gurmánský festival v Budapešti oslavil maďarskou gastromickou revoluciVideo: Reuters

 
Článek

Jeden z nejlepších maďarských šéfkuchařů Arpad Gyorffy tvrdí, že maďarská kuchyně stále hledá zapomenuté kořeny tamějších tradicí. A právě jejich hledání by mělo zároveň i odrážet pokrokové nápady nové generace kuchařů, což byl zatím v rámci maďarské gastronomie problém. Letos se festival zaměřil na jahody a typické prase mangalica, které je vyhlášené po celé Evropě.

Není tajemstvím, že ještě před 10 lety bylo pro mnohé maďarské kuchaře nelehké shánět pravidelně lokální vysoce kvalitní suroviny. V tomto ohledu se ale doba změnila. Velká poptávka a lepší komunikace mezi dodavateli a jejich klienty pomohly zlepšení situace.

Stigma z doby komunismu

Mnoho maďarských restaurací se tak pustilo do znovuobjevování tradičních místních pokrmů. Tradiční kuchařské postupy se snaží maximálně zachovat, ale využívají moderní technologie, netradiční variace pokrmů a používají co nejlepší ingredience od lokálních producentů potravin.

Provozovatelé restaurací si však stále stěžují na stigma maďarské kuchyně z dob komunistické éry, kdy byla naprostá většina pokrmů stavěná na paprice. V posledních letech už se však situace posunula výrazně k lepšímu - vždyť třeba v loňském roce maďarský kuchař Tamas Szell zvítězil na soutěži Bocuse d'Or Europe a umístil se čtvrtý na následném celosvětovém finále Bocuse d'Or Final.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám