Hlavní obsah

V kavárně z odpadků peníze nepotřebujete

Novinky, nčs

Motivovat obyvatele k ekologičtějšímu stylu života. To je motto dvaatřicetiletého kavárníka z Kambodži Ouka Vandaye, jenž si postavil kavárnu, kde mohou návštěvníci kromě peněz platit i plasty. Sám podnik jde příkladem - je postaven z odpadků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kavárna z odpadků v KambodžiVideo: Reuters

 
Článek

Název „Rubbish Cafe”, tedy v překladu kavárna z odpadků, je u vstupu vyobrazen ze spadaného listí a plastových víček. „Koncept má ukázat ostatním majitelům podnikům, že není všechno jen o zisku a penězích, ale také o uvědomování si ekologických problémů,” říká Vanday, bývalý manažer hotelu.

Peníze, nebo kelímky

Stěny z lahví od piva, staré pneumatiky, plastové lahve a víčka jako dekorace a mezi odpadky kávovar. To je místo, kde zákazník za kávu zaplatí buď 1,5 dolaru (34 korun), nebo přinese určité množství plastového či skleněného odpadu, který bude použit na budování podniku, a nápoj dostane zdarma.

Jak však trochu smutně Vanday dodává, to se zatím nestává. S určitou dávkou optimismu však věří, že se díky šíření povědomí o ekologických otázkách podaří alespoň částečně změnit smýšlení lidí v zemi, kde je znečišťování přírody velký problém.

Kambodža se společně s Indonésií, Filipínami, Vietnamem a Thajskem řadí mezi nejméně ekologické země světa. Do oceánu východoasijský stát vypustil podle údajů z roku 2015 přibližně osm milionů tun plastového odpadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám