Hlavní obsah

Stůl pouze pro jednoho. Švédský pár rozjíždí doslova ojedinělý projekt

Novinky, mšv

Plexiskla, omezený počet židlí u stolu, jedení v oddělených sklenících. V restauracích po celém světě vymýšlejí, jak do praxe implementovat doporučený odstup kvůli koronaviru. Jeden švédský pár zvolil asi nejbezpečnější řešení. Otevřel si dočasný podnik Bord For En, kde, jak název napovídá, nabízí stůl jen pro jediného strávníka, uvedl server CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Švédská restaurace má pouze jeden stůl a jednu židliVideo: Reuters

 
Článek

Restaurace je netradiční ve všech ohledech. Nachází se ve Värmlandu, což je zhruba 350 kilometrů od Stockholmu, a stojí na louce. Jediný stůl, jediná židle. Základem totiž je, že zákazníci skutečně nepřijdou do styku s nikým dalším, ani s personálem, který tvoří v podstatě jen zakladatelé podniku Rasmus Persson a jeho partnerka Linda Karlssonová.

Případní hosté by si měli s návštěvou pospíšit, jedná se o takzvanou pop up restauraci, jejíž životnost je omezená. V provozu bude pouze do prvního srpna a denně tu zvládnou obsloužit jen jednoho člověka.

Nejde však o nic předraženého, zakladatelé Bord For En tvrdí, že jim o peníze nejde — hosté mohou za jídlo nechat tolik, kolik sami uznají za vhodné. „Chceme se vyhnout pocitu, že jste během jídla sledováni. Všichni prožíváme těžké časy, někteří z nás ztratili práci, blízké nebo se zbláznili,“ tvrdí pár.

Všem na očích, přesto v izolaci. Restaurace testuje neotřelý způsob stravování

Koronavirus

„U nás jsou vítáni všichni, nehledě na jejich finanční situaci. Cena menu je na hostech,“ uvedla Karlssonová, která má, stejně jako její partner, zkušenosti s prací v pohostinství, přestože oba nyní pracují v rádiu.

Stolovat sám je normální

Myšlenka na restauraci přišla podle partnerů docela přirozeně. Přestože se ve Švédsku nezaváděla žádná drakonická opatření jako jinde v Evropě, lidem se stejně doporučovalo dbát na společenský odstup. Karlssonová chtěla před koronavirem ochránit rodiče, kteří spadají do rizikové skupiny, a tak jim prostřela na zahradě, kde mohli jíst v bezpečné vzdálenosti.

Podnik Bord For En by měl také lidem připomenout, že je normální stolovat v restauraci sám. Mnohdy se něco takového bere jako ostudné či potupné. „Sním o tom, že jednou bude společensky přijatelné večeřet sám. Možná se k tomu teď blížíme?“ uvedla Karlssonová.

Jak se stravovat v Dubaji za mrzký peníz jako šejk

Cestování

Výjimku na společné stolování nedostanou ani páry, které spolu žijí. „Možná jsme v izolaci, ale trávíme čas sami se sebou? Tohle je příležitost. Stojíte za to, abyste strávili nějaký čas o samotě,“ vysvětluje.

Tříchodové menu v neotřelé restauraci je inspirováno vzpomínkami a cestami Perssona, opomenuta není ani švédská kuchyně. K dispozici jsou také nápoje, i když všechny jsou nealkoholické. A jelikož obsluha se ke stolu ani nepřiblíží, vše doputuje po lanku v piknikovém koši.

Reklama

Výběr článků

Načítám